Tragédia a Balatonon

A magyar tenger habjai között lelte halálát Balla D. Károly. A neves kárpátaljai költő közismert tömegiszonya és a kollektív tudattal szembeni ellenérzései miatt egyszemélyes Balaton-átúszó versenyt rendezett magának a hét végén. Túlzott önbizalma arra sarkallta, hogy a tavat ne keresztbe, hanem hosszába szelje át. Keszthelyre otthoni barátok és kollégák kísérték, akik még az utolsó percben is igyekeztek merész tervéről lebeszélni, mivel azonban erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, elhatározták, hogy a Kárpátia vitorlással nyomába szegődnek.

A költő a keszthelyi kikötő mólójáról büszke csukafejest ugorva indult végzetes útjára. Sokáig úgy tűnt, eredményesen dacol a közegellenállással és a távolsággal, ám hamarosan kiderült, erejét rosszul osztja be. Nem csupán a kezdeti vágta fárasztotta el, hanem az is, hogy úszás közben minduntalan hátrakiabált az őt követő kollégáknak, kemény hangon bírálva írásaik nívóját. A gyakran gúnyos megjegyzések ellenére a Kárpátia vitorlás utasai többször is megpróbálták rábeszélni, jöjjön közéjük, kapaszkodjon fel a biztonságos fedélzetre – de az elszánt költő, bár a feladat láthatóan meghaladta erejét, hajthatatlan maradt. Makacsságát és nem szűnő élcelődéseit tapasztalva, valamint a viharos gyorsasággal közelgő új idők előszelétől megrettenve végül a kollégák visszatértek a kikötőbe.

A merész vállalkozásról eközben értesültek a Szigligeti Alkotóházban időző posztmodern írók, mentőcsónakba szálltak és határon túli kollégájuk nyomába eredtek. Ám Balla D. Károly addigra letért az általuk ismert útvonalról, így nem segíthettek rajta.

A végképp magára maradt költő még sokáig dacolt a hullámokkal, mígnem végleg elfogyott körülötte a levegő. A magyar tenger némi háborgással ugyan, de magába fogadta.


több hasonló
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Tragédia a Balatonon bejegyzéshez

 1. Tarr Ferenc mondta:

  Szegény! Azt hitte, hogy Ő megúszhatja!

 2. Visszajelzés:Propeller

 3. évi mondta:

  Neked a Balaton a Riviéra?

 4. et lux mondta:

  Ó, szegény, hát lehet, hogy nem volt jó szabadúszó?
  Pedig hányszor, de hányszor…!
  No, akkor most még egyszer és utoljára:
  http://www.balatontipp.hu/index.php?p=strandok&uid=26

  De akármilyen borzasztó, jó kis tippelős kérdés lesz belőle a Honfoglalón, sőt az ADAUGUSTÁN is.

  Perpetua

 5. Bognár László mondta:

  Balla D. Károlyról – alig pár napra halála után – vízimentő iskolát neveztek el, amelynek neve:
  Balla D. Károly Vízimentő Iskola.
  A vízimentő diploma átvételekor a vízbe fúlt költő egy verseskötetét is megkapják a tanulók.

 6. Visszajelzés:Meteor-robbantók követelése | Piréz blog

Vélemény, hozzászólás?