Itt dedikálom Schmittet

Mivel ma délután ezen a jeles helyszínen fogom dedikálni Schmitt Pál fergeteges könyvsikerét, gondoltam, bemutatom az alternatív és underground irányzatok iránt elkötelezettek szentélyét, az Archipenko-termet. A Világ.Ma oldalán ezt ily módon tettem meg:

Ungvár, Archipenko

Szülővárosom egyik büszkesége a Tudományos és Művészeti Komplexum, amelyet az ungváriak egyszerűbben hol a Tudomány, hol a Művészet Házának hívnak. Az Ung partján álló szerény épület – ellentétben a csernobili 4-es blokkra emlékeztető új színház megalomániás pöffeszkedésével –  modern vonalaival is jól illeszkedik a történelmi városképbe. Ennél is jobban szolgálja az ungváriak kulturális igényeit. Nagyszerű működésének egyik szép példája az, hogy az intézmény néhány éve befogadta „az Archipenkót”, s ezzel egycsapásra megszűnt rideg állami intézménynek lenni: falai közé beköltözött az élet és az alternatív művészet.

Az értelmiségi körökben mára ismerősen csengő Archipenko eredetileg kültelki pincehelyiségben kezdte működését undergrund alkotók bemutatásával, aztán különböző szórakozóhelyek mellé szegődött társbérletbe. Amikor az alapító művészek Vereczkey Béla menedzsert és galériatulajdonost kérték fel igazgatónak, biztosak lehettek benne, hogy kezdeményezésük szélesebb teret fog nyerni. Így is történt, a szellemi műhely mára a Komplexum egyik legszebb félemeleti termét és széles folyosóját foglalja el, látogatottsága is jelentős. Kiállítások és irodalmi estek mellett vetítéseket, tudományos előadásokat, kisebb konferenciákat rendeznek, de befogadták már amatőr balettcsoport premierjét is. A sajtó rendszeresen beszámol élményszámba benő rendezvényeikről. Élni pedig termékbemutatókból élnek: az Ungváron is egyre inkább teret nyerő multik egy ideje presztízskérdést csinálnak abból, hogy az Archipenkóban tartsák sajtótájékoztatóikat, bevezetni kívánt termékeik prezentációját. Ez ugyan kicsit ront a hely szellemi renoméján, de még mindig jobb Bosh-porszívókat bemutatni egyik nap, és a bevételből másnap avantgárd kiállítást vagy hangköltészeti installációt rendezni, mint állami vagy más támogatásokra ácsingózva agonizálni.

Pontosan öt esztendeje annak, hogy A Semmi apoteózisa címmel összművészeti és tudományos pörformanszot tarthattam a rangos helyszínen, tavaly pedig könyvbemutatómra is sor került, amely azonban önhibámon kívül sajnos botrányba fulladt.

Szerencsére jó viszonyom Vereczkeyvel nem rendült meg, így módom lesz emelt fővel visszatérni a nagyszerű tettek helyszínére. A igazgató ugyanis befogadta egy újabb prezentációmat. Sőt, sikerült rábeszélnem arra is, hogy az Archipenko-termet egy napra Plágium-teremmé keresztelje át abból a célból, hogy méltó módon itt dedikálhassam Schmitt Pál Doktori értekezés című könyvslágerét abból az elvből kiindulva, amelyet a posztavantgárd nagymestere, Ben Vautier így fogalmazott meg: Minden a saját művemnek számít, amit kézjegyemmel ellátok.

Megjelent: VilágMa, 2012.febr.2.

Lásd ezt is: Dedikálás az Archipenkóban

(Visited 6 times, 1 visits today)
FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Válassz hozzászólási formát!

Loading Facebook Comments ...

1 hozzászólás

  1. Gergely Tamás szerint:

    Mér bántod azt a szegény embert, nem elég, hogy küzd a nyelvelt?!

Leave a comment

Véletlen poszt

Orális gyakorlat

Épp szoktatom a szám a kútra – szép oktatóm a Káma-szútra. több hasonló » tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Viharvárók

– Utoljára kérlek, állj odább. – Inkább vedd fel a viharkabátod. – Nincs vihar. – Biztonsági okokból. – Ezt a kockázatot vállalom. Állj odább. – Akkor legalább a viharlámpát gyújtsd meg. – Világos van. – Egyelőre. Nagyon aggódom. És rettegek a dörrenéstől. – Pedig akkor is elsütöm a viharágyút, ha nem állsz el a cső elől. > tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Kövess:

Látogatók, oldalnyitások az elmúlt 30 nap alatt
Hungary 478 1408
United States 210 219
Ukraine 127 471
China 47 48
Germany 41 128
Brazil 27 27
India 25 34
Japan 23 22
South Korea 19 18
United Kingdom 17 20
Russia 15 38
Romania 15 35
France 14 16
Italy 10 12
Australia 9 10
Kenya 8 22
Indonesia 8 14
Netherlands 8 8
Slovakia 7 13
Total Visits: 1212
Total Pageviews: 2679
Powered By PepLamb.com

A blog leírása

BDK BLOG - Balla D. Károly a legaktívabb posztumusz író. Webnaplójában piréz jegyzetek sorakoznak az irodalom és a művészet, a közélet és politika tájáról. Lakhelye: Ungvár - Kárpátalja. | BDK az irodalom művelése és az aktív internetes jelenlét (blogok, Facebook,Twitter, Google+ ...) mellett jelenleg éppen asszociációs játékok feladványainak a készítésével és kreatív keresőoptimalizálással is, amolyan SEO-szaki a honlap optimalizálás, a Google-helyezés javítása és a linképítés területén. A blog 2010 óta működik.

Feliratkozás