A bolha fenyeget

Ki vannak akadva rajtam ezek a nagyon derék, nagyon magyar és nagyon kárpátaljai pedagógusok. Legutóbb egy tanárnő osztotta nekem az észt, akkor éppen pikáns limerikjeim okán, bölcs sommázattal állapítva meg azt, hogy: „Megosztó, szélsőséges és a kárpátaljai magyarok érdekével és jóízlésével folyamatosan szembemenő magatartásoddal fájdalmas rombolást végzel olvasóid lelkében.” (teljes levele itt olvasható), most meg egy filozófusi képzettségű (!) főiskolai oktató talált engem kártékonynak, aljasnak, miegyébnek.

Az ősmagyar fegyverét láthatóan lebernyege alatt viselő lovagló bölcselőnek a Nem vagyok azonos című írásom akadt a torkán. Először csak Facebook-kommentben horkantotta el, hogy szívesen megcsapna engem a fokosával (jól megijedtem), aztán rájött, hogy nekiszaladás nélkül nem volt eléggé zavaros a bölcs gondolatmenete, így másnap jól nekifutott a szent feladatnak a cikkemet közlő VilágMa portálon (lásd). A személyes örökségen túl már kis fajelméletet is belekevert a kevélykedő kioktatásba, pár sorába belefért a Tóra, az Aranybulla, a Hármaskönyv, továbbá Arany-idézet, március meg Petőfi. „Nálad kártékonyabb gyom nem terem ezen a vidéken.” – így kedveskedett. Előző nap még személyes üzenetben is elmondta, milyennek kellene lennem, itt meg már odáig jutott, hogy utolsó figyelmeztetésben részesítsen: „utoljára mondom: Igazodj!” Mert ha nem? Akkor borbélytányért tesz a fejére és törött kopjával megindul ellenem?

A VilágMa szerkesztője, velem ellentétben, méltónak találta a zavaros beszólást arra, hogy válaszoljon rá. Úgy gondolta, ez az olvasói reagálás elég jól példázza, hogy helytálló, amit cikkemben írtam. Kapott aztán ő is a kioktatásból, a kelekótya lovag azt javasolta neki, hogy engem, az aljast, küldjön a pokolra.

Szegény kis lovag három napon át próbálta lenyelni szerény eszmefuttatásomat, de úgy látszott, túl nagy volt neki ez a kicsi falat (haraphatna ennél jóval nagyobbakba is, pl. itt), kénytelen volt újra és újra megküzdeni vele. Kicsit féltettem is, nehogy éles és tiszta elméje valami maradandó károsodást szenvedjen. De nem tudtam teljesen alámerülni a vele való együttérzésben, mert aggodalmamat folyton megzavarta a leküzdhetetlen heherészés: elvégre nincs mulatságosabb, mint amikor egy bolha vitézkedik.

.

.

Feltételezem, hogy erre a posztomra újra felkapja a vizet, beirkál majd ide meg a Facebookra pár jópofaságot. Előre élvezem, mi jókat fogok derülni rajtuk.


PS. Alig pár perccel e poszt publikálása után valóban megszólalt újra. Beszólásainak egyetlen erényét, a rövidséget is elhagyta, így a mulatságosság sajnos átcsapott dögunalomba. De azért olvassátok el, bár hosszú.

(Visited 14 times, 1 visits today)
FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

9 hozzászólás

 1. Caius Octavius szerint:

  Ha annyira magyarság ellen van Karcsi bácsi, akkor miért nem megy el innen?

 2. Luczifer szerint:

  Hát, mert, ha átjön a határon, itt még több a magyar! És azt hiszi a Karcsi bácsi, hogy akkor itt még több a Zselicky Zoltán :) Sajnos nem alaptalanul.

 3. bdk szerint:

  :) ez jó vót!

  én dilemmáztam legalább fél percig: kezdjem-e el magyarázni a karcsizónak, hogy nem én vagyok a magyarság ellen, hanem azok, akik olcsón, mellverősen képviselik, hogy azok a nemzet legnagyobb ellenségei, akik kirekesztenék belőle ilyen-olyan alapon a nekik nem tetsző, hozzájuk igazodni, velük azonosulni nem akaró másként gondolkodókat. kezdjem-e el magyarázni, mi a különbség a magyarság és a magyarkodás között, elhiszi-e nekem, ha azt mondom, előbbinek nemcsak híve, hanem (ami több:) tevékeny gyakorlója, utóbbinak viszont ostorozója vagyok. magyarázzam-e, hogy többek között azért tart ott a magyarság, ahol, mert a karcsizóhoz hasonlóan gondolkodók elküldték, kiutálták, elhurcolták, vagy minimum lehetetlenné tették legjobb elméinket. megérthet-e ebből bármit az az ostoba, aki nem tudja, hogy a csak egyformán gondolkodó egyenmagyarok társadalma életképtelen.
  nem, semmi értelme ilyesmivel érvelni. mert vagy pontosan tudja ezt a fentebbi okosan szóló, és csupán kellemetlenkedni akar valamilyen számára fontos okból (érvelésem ezt az okot nyilván nem képes megszüntetni), vagy esetleg tényleg azt hiszi és gondolja, amit hinni és gondolni látszik – akkor viszont meggyőződésről van szó, amelyet megváltoztatni egy blogbéli érveléssel nyilván teljesen lehetetlen.

  éppen ezért nem szálltam vitába a kis lovaggal sem és csak a fentiekben reagáltam gyalázkodására – ezt is leginkább csak azért, hogy olvasóimat szórakoztassam :)

 4. Caius Octavius szerint:

  Elnézést, de folyton csak az megy, hogy a csúnya jobboldaliak így, meg a csúnya jobboldaliak úgy.
  A fecebook bejegyzései, és a blogos posztjai csak erről szólnak.
  Most akkor ki utál ki kit? Mert nekem igencsak az jött le, hogy ön tiszta szívből gyűlöl minden jobboldalit, csak mert nem úgy gondolkodik.

 5. bdk szerint:

  gyűlölet? ugyan. egyfelől ilyen fölösleges, energiaigényes érzelmi “luxusra” nincs és nem is volt soha igényem. másfelől: azt igencsak ki kellene valamivel érdemelni. amit viszont vagy kinevetek vagy amit simán csak megvetek, azt nem gyűlölöm. más viszony, egészen más.
  de itt római nevű olvasómmal nyilvánvalóan vagy alapvető megértési, egymás-értési gondok vannak, vagy sima kellemetlenkedésről, kötözködésről van szó. sem egyik, sem másik esetben nem indokolt, hogy érdemi válaszokkal szolgáljak.

 6. Luczifer szerint:

  Bocsánat! De miért gond, ha valakinek baja van a Zselicky úrral? Ha udvarias vagyok, akkor is minimum zavaros. És ha ő a jobboldal elfogadott képviselője – amit őszintén remélek, hogy nem igaz – akkor a jobboldallal? És mi van, ha valakinek nem csak a zavaros jobboldaliakkal van baja, hanem a jobboldalról általában gondolja; tévednek, amit tesznek az nem kedve szerinti. Akkor az, nem magyar? Utazzon el? Magyarnak lenni – nem liberális szöveg! – egy sors vállalása, és nem kívánságműsor. És ebben a sorsban benne van BDK. A magyar része. Ha utazik, ha nem. Ha tetszik, ha nem. Megfellebbezhetetlenül. Nem lehet mást tenni, tudomásul kell venni.

 7. Kaszás szerint:

  tisztelt Balla Ur!

  ez az irasa kifejezetten szar. lealazoan beszel egy emberrol, ketelkedik annak tudasaban, megjegyzest tesz meg arra is, h hany sorban volt kepes osszefoglalni filozofiai erveit. nem a zoltan partjara akarok allni, de ha jobban elolvassuk ezt a kis bejegyzest, abbol a kovetkezo szurodik ki:
  1. lenezi ot, h h mer beszolni a nagy bdk-nak. biralja ahol csak tudja, de ha valaki olvasgatja az irasait,akkor hamar rajon, h on sajat magat kb istennek tarja, az egoja a plafonon, es csak en igy, en ugy, en ezt mondtam, azt csinaltam.
  2. rendkivul gusztustalannak szamit az a netes vilagban(blogolas, egyeb honlapok, stb.), h magan leveleket kozze tesznek(gondolom zoltan megkerdezese nelkul) fenykeppel egyetemben. ha jobban utana nez a napiszaron talalkozhatunk ilyenekkel :)

  jo latni, h ont is meghatja a mai modern vilag elfajzott blogolasa, es 100 blogjabol 1-et atenged a mar emlitett weboldal stilusanak. csak igy tovabb.

  3. az on politikai megnyilvanulasait is (ha valaki lenne olyan kedves es venne a faradtagot) ossze lehetne keresni es vagni ugy, h egy kedves lejarato cikket hozzanak ossze belole.

  u.i.: varom azt a 300 kommenjet (minimum 4000 leutes) amivel ezutan elaraszt.

  szevasz

 8. numasi szerint:

  én olvasgatom BDK írásait, és kifejezetten higgadtnak érzem őket, nem látok bennük önistenítést, persze ha valaki fegyelmesen összehúzza a szemöldökét, biztos észreveszi, hogy ez csak azért van így, mert zsidó vagyok. Zoltánnak ez sikerült. meg se fordul a fejedben, hogy az ilyen és ehhez hasonló intellektuális hideg zuhanyok késztetik az írót, és a szabadon gondolkodó embereket általában lenézésre, nem pedig a nyegle beszólogatás tényállása?

 9. numasi szerint:

  (a testi fenyegetés meg gondolom szintén nyelvi humor számba megy, sőt még meg is lehet simogatni érte Zolika 100% magyar buksiját, semmi okunk emiatt lenézni kiművelt embertársunkat igaz?)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Véletlen poszt

Játszi őszben álltam

Játszi őszben álltam

Érdekes módon ezt a szonettet 1989-ben a publikálásra nem szánt írások közé soroltam, egyfajta nyersanyagnak, egyszer majd átírandó, feldolgozandó szövegnek minősítettem, olyannak, amelynek sorai, képei, rímei majd valamikor egy jobb versben felhasználhatók. Aztán szépen megfeledkeztem róla. Sok hasonló társával együtt közel negyedszázadot várt türelmesen…  Akkor valahogy idegennek éreztem magamtól ezt a kicsit finomkodó-költőieskedő hangot, talán úgy éreztem, a nyugatosok hangütését utánozza, túlságosan kosztolányis, tóthárpádos – és erősen berzenkedtem attól, hogy epigon-szerepbe süllyedjek. No meg akkoriban inkább a keményebb hangot és a szabad formákat éreztem közelebb magamhoz. Ez a kicsit túlcizellált képiség és a halk rezignáció a megírás után már zavarhatott, még ha belőlem fakadt is, a vers így került az elfekvőbe. Mostanában viszont már egyáltalán nem idegen tőlem ez a hang, így a felfedezés örömével adom közre a szonettet. Elvégre sárgulnak a lombok… Balla D. Károly Játszi őszben álltam A játszi őszben sárga lombok értek és rezge fényre rebbent fel » tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Hány az óra, Vekker úr?

Hány az óra, Vekker úr?

Megkockáztatom: az egyik legjobb magyar film. Bár bő húsz éve is meglehet annak, hogy először láttam, most újranézve mégis egészen pontosan felidéződött néhány jelenet.  Ha nem is olyan élesen, mint pár éve, amikor egy jegyzetemet a film szimbolikus jelenetére hivatkozva kezdtem (Volt egyszer egy birodalom). Most újra minden mélyre vésődött: a hatalom természetéről roppant pontos képet adó, erős művészi élményt nyújtó alkotásnak ott a helye Fábri Az ötödik pecséte mellett. Bacsó Péter filmje, a Hány az óra, Vekker úr?, 1985-ös keltezésű. Tudható róla, hogy Páskándi Géza ötletéből írta a rendező, s az is, hogy eredetileg Őze Lajos játszotta (volna) benne > tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Kövess:

Látogatók, oldalnyitások az elmúlt 30 nap alatt
Hungary 501 1233
United States 251 311
Ukraine 99 337
Netherlands 59 83
China 46 55
Brazil 40 59
Japan 31 33
South Korea 27 27
Germany 22 111
Canada 18 24
Romania 17 76
United Kingdom 17 27
Slovakia 12 29
India 11 11
Russia 10 16
France 9 19
Italy 9 12
Australia 8 7
Switzerland 7 12
Total Visits: 1296
Total Pageviews: 2617
Powered By PepLamb.com

A blog leírása

BDK BLOG - Balla D. Károly a legaktívabb posztumusz író. Webnaplójában piréz jegyzetek sorakoznak az irodalom és a művészet, a közélet és politika tájáról. Lakhelye: Ungvár - Kárpátalja. | BDK az irodalom művelése és az aktív internetes jelenlét (blogok, Facebook,Twitter, Google+ ...) mellett jelenleg éppen asszociációs játékok feladványainak a készítésével és kreatív keresőoptimalizálással is, amolyan SEO-szaki a honlap optimalizálás, a Google-helyezés javítása és a linképítés területén. A blog 2010 óta működik.

Feliratkozás