A költészet világnapja

Jobb időpontban nem is érkezhetett volna az ismert kubai költő, Heriberto Hernandez Medina üzenete. Nemrégiben írtam neki, mert szerettem volna hozzájutni az általam magyarított Alberd Yollaka-versek spanyol verziójához: Ezeket Ferdinandy György és Herberito közös munkája révén ismerhetik meg az újlatin nyelvet beszélők százmilliói. A rövidesen Budapestre látogató dél-amerikai poéta válaszát éppen ma, a költészet világnapján – WORLD POETRY DAY – kaptam meg, így a lehető legjobb időpontban tehetem én is közzé a spanyol szövegeket.

.

Alberd Yollaka:

EL REMANENTE

(magyarul: A maradó)

Irse ya, pero siente aún la angustia,
su mano en la barrera áspera.
Mientras permanece, tiene derechos
y sería mejor tal vez esperar.

Lo habría hecho, pero su ánimo no es el de antes,
da vueltas en vano, no encuentra su lugar.
Quizás allá será mejor, lo espera en secreto,
junto al paso del tranvía.

No entiende, por qué prefiere el tranvía
si puede caminar alegremente
y esperar que el cartero traiga su pensión
hasta que los ángeles vengan por él

Se queda aún, pero mañana habrá de marcharse,
el viento trae ceniza desde la colina.
En la plaza murmuran todo tipo de gente
y en su bolsillo no hay salvoconducto

Su mano en la áspera barrera,
se iría ya, le detiene el derecho ancestral.
Fuera, la ligera rama del álamo ondea
Dentro, a sus pies, gruñe un viejo perro.
.

LA EXCUSA

(magyarul: A mentség)

No le importa si usted le desprecia
y tolera en silencio la mentira,
oculta que añoraba hace tiempo otra cosa
y esconde la herida ulcerada.

Como si todo estuviera en orden –se atreve−
aprecia la joya que se le muestra. Nunca se rebela
y casi te pide que le humilles
si con eso puede agradarte.

Usted lo sabe, un día se hartará
de que te refieras a él constantemente:
ah, ya no soy el amable viejo,

dirá tamborileando sobre tu espalda
y tensará la bufanda en tu garganta
hasta que digas al fin su nombre: Arrepentimiento Tardío.

 

Traducciones del húngaro de György Ferdinandy y versiones al castellano de Heriberto Hernández Medina.

 

Alberd Yollaka es un poeta y lingüista finlandés, cuyos orígenes provienen de la región de Livonia, que forma parte hoy de la República de Letonia. Junto a otros jóvenes intelectuales, inició un movimiento para la conservación y revitalización del idioma livonio (līvõ kēļ o rāndakēļ), que pertenece a la rama baltofínica de las lenguas urálicas y está estrechamente relacionada con el estonio. Es una lengua actualmente en riesgo de desaparecer ya que sólo es hablada por unos 35 individuos, de los cuales solo diez la hablan con fluidez. Estos intelectuales, racialmente livonios, han aprendido el idioma de su pueblo en un intento por revivirlo, pero como los livonios son un grupo étnico minoritario, las posibilidades de empleo de esta lengua son limitadas. Yollaka escribió sus poemas directamente en livonio, asumiendo que tendría muy pocos lectores, pero confiando en que su traducción y publicación en otras lenguas podría despertar interés en sus propósitos. Sus textos han sido traducidos al ruso y al húngaro y esta es la primera versión de dos poemas suyos en español, lo que constituye una curiosidad filológica.

A szövegek forrása: La Primera Palabra

¡Querido Heriberto!

Digo gracias por su trabajo hermoso muchísimo durante el día internacional de la poesía.

 

Március 21 – A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJA

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy UNESCO-hoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJÁvá, melyet minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelhet meg.

A világnapnak véletlenül adódó magyar vonatkozása is van: ezen a napon született a költészetben is jelentőset alkotó művész, a magyar avantgárd atyja, Kassák Lajos – akire ma születésének 125 évfordulóján emlékezhetünk.

(Visited 4 times, 1 visits today)
FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Válassz hozzászólási formát!

Loading Facebook Comments ...

2 hozzászólás

  1. B.E. szerint:

    Kár, hogy nem tudok spanyolul, de annyi biztos, hogy Alberd barátod/barátunk immár belépett a potenciális halhatatlanok közé. :))))

  2. bdk szerint:

    És ezt egészen bizonyosan meg is érdemli!

Leave a comment

Véletlen poszt

Rossz mondat, törött ablak

Rossz mondat, törött ablak

Ha suta, félreérthető, nyakatekert mondatot olvasok valahol, mindig Babits megállapítása jut eszembe:  Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni.  Efféle törött ablakokból bizony túlkínálat van mostanában, akad épület, amelynek homlokzatán szinte csak ilyenek találhatók. A kárpátaljai internetes portálok közül kétségtelenül a Művelődési (!) Intézet honlapja a leggazdagabb tárhelye a rossz mondatoknak. Ritkán tévedek erre a webhelyre, riaszt a minden téren megmutatkozó igénytelenségnek ez a töménysége, ha mégis meg-megnyitok egy oldalt, bosszankodni és kacagni általában egyszerre adódik módom. Az egyik legfrissebb cikk durva helyesírási hibával kezdődik: címben különösen bántó, hogy az Ung-parti kifejezést kisbetűvel szerepel. A tudósítás ezekkel a kiemelt mondatokkal indul: Minden évben ezreket vonz ez a csodálatos természeti esemény Ungvárra- A virágzás csúcsa, mikor a szakurák ágait rózsaszín virágok borítják be – hihetetlenül izgalmas esemény. Ungváron található Európa legnagyobb szakura fasora, az Ung folyó partján húzódva, a Pravoszláv és Kijevi parti utak mentén. Hogy mi a baj ezekkel » tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Matolcsy szárnyas angyalai

„Magyarország képes hat varázs szelencét felnyitni, amelyekből kirepülnek a történelem szárnyas angyalai és felemelik az országot.” Nem épp tegnap történt, amikor Matolcsy megszólított, de már akkor feltűnt nekem, hogy nem realista gazdasági szakember, hanem ködös jövőképet dédelgető fantaszta keresett meg levelével. Akkoriban már látszott, hogy a Horn-kabinet (amely, mellesleg és szerény véleményem szerint az elmúlt két évtized egyetlen normális magyar kormánya volt) nem tudja kiheverni azt a népszerűségvesztést, amelyet a Bokros-csomag okozott, így bizonyos körökben nagy volt a készülődés és az izgalom. Ez a túlfűtött hatalmi várakozás írathatta Matolcsy Györggyel (és társszerzőjével, Kopátsy Sándorral) azt a körlevelet, amelyben 300 magyar > tovább

FacebookBlogger PostWordPressLinkedIn

Kövess:

Látogatók, oldalnyitások az elmúlt 30 nap alatt
Hungary 485 1425
United States 228 239
Ukraine 130 477
China 47 48
Germany 40 58
Brazil 27 27
India 25 34
Japan 23 22
South Korea 19 18
Russia 17 40
Romania 17 39
United Kingdom 17 20
France 14 16
Italy 10 12
Australia 9 10
Kenya 8 22
Indonesia 8 14
Slovakia 7 13
Netherlands 7 7
Total Visits: 1242
Total Pageviews: 2656
Powered By PepLamb.com

A blog leírása

BDK BLOG - Balla D. Károly a legaktívabb posztumusz író. Webnaplójában piréz jegyzetek sorakoznak az irodalom és a művészet, a közélet és politika tájáról. Lakhelye: Ungvár - Kárpátalja. | BDK az irodalom művelése és az aktív internetes jelenlét (blogok, Facebook,Twitter, Google+ ...) mellett jelenleg éppen asszociációs játékok feladványainak a készítésével és kreatív keresőoptimalizálással is, amolyan SEO-szaki a honlap optimalizálás, a Google-helyezés javítása és a linképítés területén. A blog 2010 óta működik.

Feliratkozás