A költészet világnapja | BDK BLOG

Hasonlóak

balla-d-karoly_bdk
assz150
Képzettársam - asszociációs játék

bdkblog

bdkonline

A költészet világnapja

Jobb időpontban nem is érkezhetett volna az ismert kubai költő, Heriberto Hernandez Medina üzenete. Nemrégiben írtam neki, mert szerettem volna hozzájutni az általam magyarított Alberd Yollaka-versek spanyol verziójához: Ezeket Ferdinandy György és Herberito közös munkája révén ismerhetik meg az újlatin nyelvet beszélők százmilliói. A rövidesen Budapestre látogató dél-amerikai poéta válaszát éppen ma, a költészet világnapján – WORLD POETRY DAY – kaptam meg, így a lehető legjobb időpontban tehetem én is közzé a spanyol szövegeket.

.

Alberd Yollaka:

EL REMANENTE

(magyarul: A maradó)

Irse ya, pero siente aún la angustia,
su mano en la barrera áspera.
Mientras permanece, tiene derechos
y sería mejor tal vez esperar.

Lo habría hecho, pero su ánimo no es el de antes,
da vueltas en vano, no encuentra su lugar.
Quizás allá será mejor, lo espera en secreto,
junto al paso del tranvía.

No entiende, por qué prefiere el tranvía
si puede caminar alegremente
y esperar que el cartero traiga su pensión
hasta que los ángeles vengan por él

Se queda aún, pero mañana habrá de marcharse,
el viento trae ceniza desde la colina.
En la plaza murmuran todo tipo de gente
y en su bolsillo no hay salvoconducto

Su mano en la áspera barrera,
se iría ya, le detiene el derecho ancestral.
Fuera, la ligera rama del álamo ondea
Dentro, a sus pies, gruñe un viejo perro.
.

LA EXCUSA

(magyarul: A mentség)

No le importa si usted le desprecia
y tolera en silencio la mentira,
oculta que añoraba hace tiempo otra cosa
y esconde la herida ulcerada.

Como si todo estuviera en orden –se atreve−
aprecia la joya que se le muestra. Nunca se rebela
y casi te pide que le humilles
si con eso puede agradarte.

Usted lo sabe, un día se hartará
de que te refieras a él constantemente:
ah, ya no soy el amable viejo,

dirá tamborileando sobre tu espalda
y tensará la bufanda en tu garganta
hasta que digas al fin su nombre: Arrepentimiento Tardío.

 

Traducciones del húngaro de György Ferdinandy y versiones al castellano de Heriberto Hernández Medina.

 

Alberd Yollaka es un poeta y lingüista finlandés, cuyos orígenes provienen de la región de Livonia, que forma parte hoy de la República de Letonia. Junto a otros jóvenes intelectuales, inició un movimiento para la conservación y revitalización del idioma livonio (līvõ kēļ o rāndakēļ), que pertenece a la rama baltofínica de las lenguas urálicas y está estrechamente relacionada con el estonio. Es una lengua actualmente en riesgo de desaparecer ya que sólo es hablada por unos 35 individuos, de los cuales solo diez la hablan con fluidez. Estos intelectuales, racialmente livonios, han aprendido el idioma de su pueblo en un intento por revivirlo, pero como los livonios son un grupo étnico minoritario, las posibilidades de empleo de esta lengua son limitadas. Yollaka escribió sus poemas directamente en livonio, asumiendo que tendría muy pocos lectores, pero confiando en que su traducción y publicación en otras lenguas podría despertar interés en sus propósitos. Sus textos han sido traducidos al ruso y al húngaro y esta es la primera versión de dos poemas suyos en español, lo que constituye una curiosidad filológica.

A szövegek forrása: La Primera Palabra

¡Querido Heriberto!

Digo gracias por su trabajo hermoso muchísimo durante el día internacional de la poesía.

 

Március 21 – A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJA

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy UNESCO-hoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJÁvá, melyet minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelhet meg.

A világnapnak véletlenül adódó magyar vonatkozása is van: ezen a napon született a költészetben is jelentőset alkotó művész, a magyar avantgárd atyja, Kassák Lajos – akire ma születésének 125 évfordulóján emlékezhetünk.

FacebookTwitterBlogger Post

Válassz hozzászólási formát!

Loading Facebook Comments ...

2 comments to A költészet világnapja

Itt szólhatsz hozzá:

Külön is ajánlom

Csupakabra és tigrispiton

2012-10-21

Talán még emlékeznek néhányan arra, hogy Kárpátaljának volt saját Yetije és UFÓ-ja is. 2005-ben nem átallottam abszolút hiteles sajtóforrásokra hivatkozva a Mozgó hasábjain hírbe hozni mind az erdeinkben látott titokzatos nagylábút, mind a ruszin falucska fölött megjelent és egy férfit elrabló földön kívülieket. A helybéli sajtó 2012 nyarán is szolgált hasonló ínyencségekkel. » tovább

FacebookTwitterBlogger Post

Utóbbi látogatók

Kövess:


A BDK BLOG felületén közzétett anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak, újraközlésük csak a szerző engedélyével és a forrás feltüntetésével (kattintható link formájában) jogszerű. Engedélyért forduljon az ungparty[kukac]gmail[pont]com címen Balla D. Károlyhoz || a BDK BLOG című webhely Balla D. Károly ungvári magyar író webnaplója, amelyben napi/heti rendszerességgel teszi közzé szubjektív jegyzeteit, közéleti vagy személyes érszrevételeit, nem ritkán kisebb vagy nagyobb irodalmi műveit. A szerző a legaktívabb posztumusz alkotó, önkéntes mérvadó, kreatív linképítő és piréz blogfő, tehát Balla D. Károly blogja afféle piréz webnapló. | Az UngParty blog szerzője honlapoptimalizálással is foglalkozik, Kárpátalján egyedüliként. Kidolgozta a linképítés és keresoptimalizálás ún. Arvisura módszerét, amely a tartalmi alapú optimalizálás kreatív eljárásait egyesíti. | A blog témája és kulcsszavai: irodalom, közélet, internet, Google, Ungvár, Kárpátalja, Ukrajna, kortárs magyar irodalom, posztmodern, performansz, webakció, honlap optimalizálás, linképítés, SEO-net, arvisura linképítő, bdk blog, internetes oldal, balla d. károly, irodalom, jegyzet, jegyzetek, kárpátaljai, határon túli, közélet, politika, személyes webnapló, napi bejegyzés, napló, web, internet, honlapoptimalizálás, weboldal, arvisurák, linképítés, weblap, google, ungparty.net
Látogatók száma 2012. július 1-je óta: