Homo Online

A világháló térhódításának még csak a legelején járunk, abban az átmeneti időszakban élünk, amikor még egymás mellett léteznek és működnek az internet előtti és utáni világ eszközei, médiumai. Még vannak nyomtatott újságok – de egyre többen már az internetről olvassák a friss híreket. Még könyvet veszünk és sokan áradoznak a papír tapintásáról és a nyomdafesték szagáról, de egészen bizonyos, hogy rövidesen teljesen áttérünk az egyre kényelmesebb és alkalmasabb digitális eszközökre: az e-könyvek és az e-book-olvasók robbanásszerű elterjedésével olvasási szokásaink is megváltoznak.

Digitális és információs forradalom

A digitális szöveg olyan tulajdonságok sokaságával rendelkezik, amelyek révén jóval alkalmasabb a felhasználásra, mint nyomtatott elődje. A digitális szöveg nem csupán megjeleníthető és olvasható a legkülönfélébb formátumokban és eszközökkel, hanem másolható és szükség esetén szerkeszthető, más adathordozóra vihető, ellátható jegyzetekkel, lehet benne keresni, egyre jobb minőségben fel is lehet olvastatni – de világhálós közzététele sem jelent problémát. Ha mégis papíron jelenítenénk meg, bármikor igen egyszerűen ki lehet nyomtatni, míg a nyomtatott szöveg digitalizálása sokkal bonyolultabb folyamat.

Feltételezhető, hogy az emberiség problémáink egy része is az új technológiák réven fog megoldódni: gondoljunk csak arra, hogy mennyi papírt lehet megtakarítani és ezen a réven hány esőerdőt megóvni a digitális technikákra való áttéréssel – a könyvnyomtatáshoz szükséges festékanyagok és egyéb kémszerek környezetszennyező hatásáról már nem is szólva. Igaz: a digitális eszközök összességének és magának az internetnek a működtetéséhez igen sok villamos energiára van szükség, ám az információ terjesztésének ez a módja mégis sokkal takarékosabb.

Gondoljunk arra például, hogy egy országos napilap nagy példányszámban történő előállításához és az előfizetőkhöz való eljuttatásához mennyi nyersanyagra, hány eszközre, gépre, járműre, mennyi üzemanyagra és mekkora emberi munkára van szükség. Arról nem is beszélve, hogy a tetemes energia- és munkamennyiséget felemésztő napilap 24 óra alatt értéktelen kacattá válik és elhelyezése, megsemmisítése vagy újrahasznosítása újra energiát és munkát igényel. Ehhez képest a digitális információ előállítása, terjesztése és tárolása… – talán nem is kell befejezni mondatot.

Meggyőződésem, hogy a voltaképpeni információs forradalom még csak most van kibontakozóban, s az új és újabb vívmányok tökéletesen meg fogják változtatni az életünket. Látom a kort, amikor a könyvtárak már csak múzeumokként működnek és a szülők elviszik gyerekeiket a hűvös falak közé, hogy a legtermészetesebben használt e-könyv-olvasók után végre meglássák azt, amit dédapáik nemzedéke még szentségként tisztelt: a nyomtatott könyvet. Rácsodálkoznak majd, mint ahogy mi képedünk el a kézzel évekig másolt súlyos kódexek láttán.

Ők már egy más kor gyermekei lesznek, és életmódjuk talán az emberiség fejlődésben is új korszakot jelöl. Információikat kizárólag az internetről szerzik be, a hálón bonyolítják minden személyes és munkahelyi ügyintézésüket. Életük egy jelentős részét bekötve, becsatlakozva töltik. A nevük ez lesz: Homo Online.


forrás: pr – online marketing cikk < tartalom marketing. seo pr cikk elhelyezés. bdk web oldal

Mesterséges intelligencia – MI, AI, chat

mesterséges intelligencia veszélyei
Veszélyezteti-e az emberiséget az MI?

Fenti posztom keletkezési idejéhez képest 10 évvel később, 2022-ben az OpenAI projekt ChatGPT néven nyilvánossá tette a világ első publikus MI-beszélgetőprogramját. Felszólításomra: -„írj egy párbeszédet két mesterséges intelligencia között. az egyik neve legyen Microsoft, a másik neve legyen Google. a vita tárgya legyen ez: a digitális forradalom veszélyei és előnyei” – az alábbi szöveget generálta:

Microsoft: Üdvözöllek, Google. Mit gondolsz a digitális forradalomról?

Google: Üdv, Microsoft. A digitális forradalom sok előnnyel jár, de nem szabad elfeledkezni a veszélyeiről sem.

Microsoft: Teljesen egyetértek. A digitális technológiák fejlődése rengeteg lehetőséget rejt magában, például az automatizált folyamatok és az adatelemzés által. De a személyes adatok védelme, az adatbiztonság és az álhírek terjedése is problémát okozhat.

Google: Igen, és az emberiség egyre inkább függővé válik az internetről, amelyre a hacker támadások és a kiberbűnözés által egyre nagyobb veszély leselkedik.

Microsoft: Az igaz, hogy a digitális forradalom miatt új típusú munkahelyek is létrejöttek, de az is tény, hogy a digitális technológia elavultsága miatt bizonyos munkahelyek eltűnnek.

Google: A digitális forradalom lehetőséget ad a távoli munkavégzésre is, ami sok előnnyel jár, például az üzemanyag-megtakarítás és a jobb munka-értekezleti lehetőségek. De ugyanakkor csökkentheti a munkaerő mobilitását és az emberi kapcsolatokat is.

Microsoft: Az igazán nagy kihívás az, hogy a digitális forradalom minden előnyét kihasználjuk, miközben felkészülünk a veszélyeire is.

Google: Teljesen egyetértek. A digitális technológiák használatát szigorú szabályozásnak kell alávetni, hogy megvédjük az emberek magánéletét, az adatvédelmet és a biztonságot.

Microsoft: Valóban. Az a felelősségünk, hogy biztonságos és fenntartható módon alkalmazzuk a digitális technológiákat, hogy előnyös hatásait kiaknázzuk, és együttműködjünk az emberekkel annak biztosításában, hogy a digitális forradalom mindenki számára előnyös legyen.

Veszélyes-e a mesterséges intelligencia? – honlap-seo

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!