Mit kell tudni Kárpátaljáról?

Bizony sok mindent kell, illik, és még több mindent lehet… De vajon akinek csak néhány fontos alapinformációra van szüksége, arra viszont azonnal, az hogyan szerezze be? Nyilván nem rohan hanyatt-homlok a könyvtárba, és valószínű, hogy – ha birtokában van – a több kilós nagylexikont sem kapja le a polcról, hogy valószínűleg elavult adatokra leljen hosszabb keresgélés után. Nem. Ha van rá módja, akkor egyszerűen kiguglizza, amire szüksége van. Ha az internetes keresőbe begépeli: Kárpátalja – a találati lista tetején, mint annyi más keresés esetében is, a Wikipédiát találja – bőséges és részletes, témák szerint csoportosított leírással. De ez a bőség meg is zavarhatja. Neki csak a 2-3 legfontosabb adatra van szüksége, görgetheti a weboldal fel s alá, ami meg is találja őket. Nem lehetne ezt valahogy egyszerűbben-gyorsabban megoldani? Esetleg úgy, hogy semmilyen terjedelmes honlapot ne is kelljen megnyitni, hanem a keresett infó már a Google találati oldalon látható legyen? Nos, a Google 2013 őszén életbe léptetett új szempontrendszere éppen ilyen megoldásokat támogat.  Ha a puszta kulcsszó begépelése helyett ezt gépeljük a keresőbe: Mit kell tudni Kárpátaljáról?, akkor legelső találatként ezt kapjuk:

mit-kell-tudni-karpataljarol
Ez az első Google-találat a Mit kell tudni Kárpátaljáról? kérdésre

Látható: a legfontosabb három adat ott van az elsőként megtalált weboldal leírásában: lakosság, terület, székhely. De van ott egy belső link is: Mit érdemes tudni Kárpátaljáról. Kitalálható, hogy erre kattintva bővebb információk is találhatók.

A Google támogatja az ilyen megoldásokat. Míg korábban a kategorizáló-címkéző keresést preferálta, most a hangsúlyt áttette a természetes beszédhez igazodó kérdésekre és azokat az oldalakat hozza fel a találati lista élére, amelyek ennek az új elvárásnak megfelelnek: lehetőleg már a két soros leírásban tartalmazzák a feltett kérdésre adott pontos választ.

Új keresési filozófiához új optimalizálás társul: olyan honlapokat kell készíteni és olyan webkörnyezetet kell számukra építeni, hogy az új kihívásnak eleget téve weboldalunk jó Google-helyezést szerezzen. Új honlapommal – www.kárpátalja.net – ez sikerülni látszik. Ami nem csupán abban mutatkozik meg, hogy erre az egy kérdésre jól felel a weblap, hanem abban is, hogy hasonlóan sikeres más kérdésekkel is (lásd alább), ezen felül a jó szereplések okán a kulcsszavas listán is előrefurakodott: a Kárpátalja alapszóra is benne van a top 10-ben. …Hát valahogy így működikk újabban a SEO (keresőoptimalizálás). Néhány egyéb olyan keresőkérdés, amellyel honlapom élpozíciót szerzett:

  • mekkora a magyar lakosság száma kárpátalján?
  • mennyi a hivatalos idő Kárpátalján?
  • hány óra van most Ukrajnában?
  • hány kilométerre van Budapesttől Ungvár?
  • milyen magas a Hoverla?
  • hány méter a tengerszint fölött a Vereckei-hágó?

Tessék kipróbálni!

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!