Asszociálj – 3.

asszociacios-jateka megfejtés közzétéve! | a játék leírása | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk, hogyan szól a

3. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

HAT
HAD
VAD

A megfejtés egy mű címe, amely 3 szóból áll. Ezek közül az egyik névelő (ehhez nem adtam hívószót), a további kettő egyike pedig összetett – a két összetevőre külön kell asszociálni, ezért van adva 3 hívószó, amelyek sorrendjében a megfejtés összerakható.

A feladványt a szokásosnál nehezebbnek gondolom, ezért a maximális pontszám: 5.

1. súgás: az asszociációk egyike sem irodalmi, az eredmény azonban nagyon is.
2. súgás: az első hívószóról egy esemény, illetve az ezt feldolgozó magyar film címe juthat eszünkbe; a második asszociációban egy magas szintű egységre gondolhatunk; a harmadikban a ‘vad’ nem tulajdonság.

Megfejtés:

A három testőr

Les Trois Mousquetaires –  az idősebbik Alexandre Dumas regénye (számos filmfeldolgozása ismert)

HAT >> 6:3 >> HÁROM
HAD >> hadtest >> TEST
VAD >> vadőr >> ŐR

Hat-három, azaz 6:3 volt az eredménye a magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-i legendás győzelmének a londoni Wembley Stadionban, Tímár Péter 1999-ben forgatott filmet 6:3 avagy, Játszd újra Tutti címen. Érdekesség, hogy egy helyesírási szabályt is szoktak 6:3-as szabályként említeni. | A hadtest néhány hadosztályból álló magasabb szintű harci egység. | A vadőr hatósági személy, aki egy-egy vadászterület bejárása során lát el feladatokat.

Gratulálok a megfejtőknek, mindenkinek köszönöm a játékot. > a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 5
Barna Csaba 5
Szente-Varga Anna 5
Popovics Alexandra 5
Varga István 5
Erdélyi Eszter 5
MEG 5
Nagy Attila 5
Katz Györgyi 5
Hidi Tünde 5
Szegi Hunor 5
Czirják Rita 5
Ernyei Bea 4
Hinger Tamás 4
Homo Ludens 3
Fekete János 3
Klára BTóth 3
cyberpop 3

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!