Robbant, lő, kikötöz, visszavon

(a szövegben eredetileg az összes hivatkozott hírre link mutatott, ám ezek a 2016-os ellenőrzés idején már nem voltak elérhetők, töröltem őket a tartalommarketing szabályainak megfelelően. ez egy mobilbarát blog)

1kikotozve. A február 23-ára virradó éjszaka ismeretlenek gránátot dobtak Ungvár polgármesterének házára (felrobbant, megrongálta az épületet, a szomszédos házak ablakai is kitörtek)

2. Ugyanezen az éjszakán a huszti járási közigazgatás elnökének házára ismeretlen elkövetők Kalasnyikovból nyitottak tüzet; szerencsére senki nem sérült meg.

3. Az MTI így adta le a hírt: „Az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobb Szektor (Pravij Szektor) tagjai szombaton Ungváron letartóztatták Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát, akit egy ideig oszlophoz bilincselve tartottak a Kárpátalja megyei kormányzósági épület előtt.” Ezzel szemben a mukachevo.net híradásában (amelyre az MTI hivatkozik) a fénykép nem bilincselést mutat:

4. Frissítés: mire a fenti linkeket betűztem, a győztes forradalmi Parlament visszavonta a 2012-ben elfogadott kisebbségbarát nyelvtörvényt, a szélsőséges nacionalista Szvoboda elnöke máris új nyelvtörvény elfogadását szorgalmazza.

Szép új világ köszönt a kárpátaljai magyarokra.

5. Még egy frissítés, hogy valami vidámabbat is: Éva szaunában volt, hazafelé jövet ukrán barátnője a mai Szovjet Hadsereg (!) Napja alkalmából több férfit is hangos üdvrivalgással és „Éljen Ukrajna!” felkiáltással köszöntött az utcán.

6. És még egy (utolsó) frissítés (16:20). A Facebookon többen is megosztották fenti posztomat; egy helyütt olyasféle vélemény fogalmaztak meg a kommentelők, hogy nem helyénvaló részemről, ha csupán a magyar kisebbség szempontjai alapján ítélem meg a helyzetet, a demokrácia ügye ennél sokkal fontosabb. Demokrácia, miféle demokrácia?? Ezeket bírtam válaszolni:

bocs, de azt hiszem, aki arra számít, hogy ez az új garnitúra demokratikus rendszert fog létrehozni, illúziókat táplál.

meggyőződhettek az ellenkezőjéről azok, akik a narancsos forradalomban hasonlóan bizakodóak voltak.

de erről mostanában túl sok vitát folytattam, én lennék a legboldogabb, ha semmiben sem lenne igazam, ha nem egy új rablóbanda kerülne hatalomra, ha nem szabadulna el a nacionalizmus, s ha valóban európa felé lépdelnénk.

mondjuk milyen véleménnyel lennének opponenseim egy olyan Mo-i fordulatról, amelyikben a Jobbik vezető szerepet játszana és az egyik legjelentősebb hatalomgyakorló erővé válna, vagy ha mondjuk a főügyészséget Gaudi Nagy felügyelete alá helyeznék (Ukrajnában egy Szvobodás felügyelete alá került tegnap)?

azt „tanultam” h a demokrácia egyik ismérve éppen az: hogyan bánik a kisebbségekkel. itt egy xenofób, antiszemita, homofób, klerikális, nacionalista rendszer fog épülni. persze: kibírjuk. csak épp csúnyán nézünk arra, aki szerint ennek örülni kellene.


Facebook hozzászólások

“Robbant, lő, kikötöz, visszavon” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!