Asszociálj! – 5.

asszociacios-jateka megfejtés közzétéve! | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. De lássuk a, mit tartogat az

5. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

ISKOLA
TISZA
UTÁNAD
KORLÁT
JÁRUNK

A megfejtés egy mű öt szóból álló címe.  Az egyes szavakra a fentiek sorrendjében következtethetünk.

1. súgás: Az első asszociációban keresett köznyelvi kifejezés egyben irodalmi mű címe is. A másodikban nem politikusra gondoltam. 2. súgás: A további 3 asszociáció „műfaja” (nem sorrendben!!): szólás, költészet, sport; a megfejtendő mű pedig eléggé mulatságos.

Megfejtés:

Magas szőke férfi felemás cipőben

Le Grand Blond avec une chaussure noire – máig népszerű francia filmvígjáték 1972-ből Yves Robert rendezésében és Pierre Richard főszereplésével.

ISKOLA >> Magasiskola >> MAGAS
TISZA >> szőke Tisza >> SZÓKE
UTÁNAD >> …ami lennél: férfi. A fű kinő utánad >> FÉRFI
KORLÁT >> felemás korlát >> FELEMÁS
JÁRUNK >> Egy cipőben járunk >> CIPŐBEN

A Magasiskola Mészöly Miklós elbeszélése, Gaál István készített filmet belőle 1970-ben. | A szőke Tisza köznyelvi kifejezés, a folyó állandó jelzője a szőke. | József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat c. versének ismert sorai: Légy, ami lennél: férfi. / A fű kinő utánad. | A felemás korlát egy tornaszer neve | Az egy cipőben járunk közismert szólás.

Gratulálok a sikeres megfejtőknek, köszönöm a játékot. >> Következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 4
bence&csönge 4
Szegi Hunor 4
Erdélyi Eszter 4
Homo Ludens 4
Popovics Alexandra 4
MEG 4
Szente-Varga Anna 4
Fekete János 4
Barna Csaba 4
Varga István 4
Czirják Rita 4
Etike 3
KláraBTóth 3
Nagy Attila 3
Hidi Tünde 3
Hinger Tamás 2
Csengey Balázs 2

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!