Asszociálj! – 31

asszociacios- jatekA megfejtés már olvasható! | Műcímekkel játszunk továbbra is. | A játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | Javaslom, hogy lépj be a Ludus csoportba, ha elsők közt szeretnél értesülni az új feladványokról. A megfejtés a közösségi oldalról privát üzenetként vagy innen, a feladvány alatti alkalmazás segítségével küldhető be.

A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően a nyári hónapokban kb. 48-48 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. – Lássuk, mit rejt a

31. feladvány

Mely mű címére asszociálhatunk az alábbi szavakról:

JÚLIA
ZSUZSANNNA
ÁFIUM
VÁNYA

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe. Az egyes szavakra a fentiek sorrendjében asszociálhatunk. (A második névben nincs elírás!) Az utolsó asszociáció kicsit áttételesebb a megelőzőknél.  A feladványt nehezebbnek érzem a szokásosnál, az első súgásig 5 pont jár a helyes megfejtésért.

1. súgás: az asszociációk közt van irodalmi, zenei és képzőművészeti, ám a megfejtést műs művészeti ágban kell keresnünk; 2. súgás: Hajózás Bizáncba

Megfejtés:

Nem vénnek való vidék

No Country for Old Men – Joel és Ethan Coen 2007-ben bemutatott filmje, amelynek címe Yeats Hajózás Bizáncba című versének első sorát idézi (Jékely magyar fordításában Vénnek nem jó e táj  formában ismert).

JÚLIA > Júlia nem akar a földön járni (a Napoleon Boulevard slágere) > NEM
ZSUZSANNNA > Zsuzsanna és a vének (biblia történet, több kép címe) > VÉNNEK
ÁFIUM > A török áfium ellen való orvosság (Zrínyi Miklós) > VALÓ
VÁNYA > Ványa bácsi avagy Jelenetek a vidéki életből (Csehov) > VIDÉK

Gratulálok a megfejtőknek és köszönöm a játékot. > Új feladvány!


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
Boros Márton 5
Harsányi Judit 5
Varga István 5
Ujvári Nóra 5
KapitányG 5
Szimkovics Tibor 5
Szegi Hunor 5
Terstyánszky Anna 5
KNT 5
Barna Csaba 5
Popovics Alexandra 4
Galló Ágnes 4
Rák Béla 4
Fekete János 3
MEG 3
Hinger Tamás 3

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!