Új blogdizájn

Ezt a blogot az ungparty.net/blog cím alatt 2011 óta működtetem (illetve akkor aktuális irodalmi kísérletem darabjait 2010 decemberére antedatálva tettem fel utólag). Az első megjelenési formát használtam a leghosszabb ideig, több mint 2 évig, holott sokaknak nem tetszett. A színvilága is eléggé komor, csúnyabarna volt – de én épp ilyennek akartam. Legtöbbször a negatív szövegmegjelenítést tették szóvá olvasóim: sötét háttéren az apró világos betűk nehezen olvashatók. Meglehet, mondtam-gondoltam, de így elegánsabb, különlegesebb, szebb. Ebben kevesen értettek velem egyet… Ez az első sablon így festett –  én nagyon kedveltem:

blog design 2011 Aztán csak ráuntam. Jó, hát akkor legyen inkább fehér alapú és kevésbé dobozos-keretes, inkább minimalista. Nagyon sokáig keresgéltem a gyári WordPress-sablonok között, amíg olyan kedvemre való akadt, amelynek forráskódjába bele-belenyúlva elképzeléseimet megvalósíthattam. Ha jól emlékszem, 2013 vége felé történt a váltás erre a kinézetre:

blogdizájn 2013Ezt is egy évnél hosszabb ideig használtam. Nem is volt vele semmi baj, ám Google anyánk az idén tavasszal bejelentette, hogy a találati listákon kedvezőtlen elbírálást kapnak azok a webhelyek, amelyek mobilbarat-responzivmegjelenése nem mobilbarát, azaz amelyek sablonja nem igazodik a tenyérnyi képernyőhöz. Ez számomra eléggé nagy dilemmát okozott, ugyanis én kifejezetten azt a küllemet szeretem, amely széles képernyős asztali számítógépen látható, és fenemód rühellem számos nagy híroldalnak az újabb felületeit, amelyek már okostelefonra vannak optimalizálva, s amelyek közös jellemzője, hogy nagy bazi képpel kezdődik, csak lejjebb görgetve látjuk az öklömnyi betűkkel írt cikket, nincsenek vagy alig vannak oldalsávon elhelyezett tartalmak, linkek. Én azt szeretem, ha egyszerre nagyon sok minden látható az ablakban, ha takarékos és zsúfolt a megjelenés – és kevesebbet kell keresgélni, hogy merre is menjek tovább. De hát a Google szava szent, így hát…

…és persze abba is belegondoltam, aki mobilon olvasná blogomat, azt meg épp a zsúfoltság és az apró betű akadályozza a felhőtlen műélvezetben. No, hát nesze nektek, mobilbrát reszponzív sablon:

reszponzív sablon Igen ám, de ez se épp olyan volt, mint szerettem volna, így kicsit házilag ezt is megbuheráltam. Működött is pár hónapig, de aztán valamiért újra belenyúltam és valamit elronthattam, amit sajnos azonnal nem vettem észre. Az feltűnt, hogy lassan töltődnek be a posztok, de a netkapcsolatunk gyengeségére gyanakodtam. Később többször teljesen elérhetetlenek lettek oldalaim. Mi több, maga a Google figyelmeztetett levélben, hogy robotjai nem érik el az a weblapjaimat. Hűha, akkor baj van. Nos, valamit valóban elbarmolhattam, aminek az lett a következménye, hogy minden poszton alul, ahová már ritkán görget le az ember, megismétlődött ugyanaz a szöveg – mégpedig harmincszor egymás után. Ez annyira túlterhelte a szervert, pontosabban a tárhelyemhez tartozó memóriát, hogy le-lefagyott a rendszer. Sürgős váltásra volt szükség. Olyan gyári sablont kerestem, ami lehetővé tesz sok-sok beállítást, így nincs szükség kotorászásra a forráskódban – így elrontani sem tudok semmit.

No ezt az új dizájnt látjátok most. Kicsit a csúnyabarnákat visszaloptam, de a szöveg nem negatív. Remélem tetszik.

.

Új design, 2015.

Még nem működik minden funkció és sok link hiányzik még az oldalról (pl. átlépéshez más webhelyeimre), de újdonság a Frissek mindenütt másutt is cím alatti alkalmazás: itt fontosabb frisseim a megjelenés helyétől függetlenül sorakoznak időrendben, azaz azok az új bejegyzések és frissített oldalak is szerepelnek a listán, amelyek nem az ungparty.net/blog/-on olvashatók.

blogdizajn-2015
Blogdesign 2015 szeptembere – reszponziv, mobilbarát WordPress sablon

Szerviz Blog – Laptop Budapest – Számítógép javítás

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!