UngParty Manzárd 2001. április-június

Balla D. Károly blogja 2001-ben hírfolyamként indult Kárpáty Newság, majd UngParty Newság címen, a személyes jegyzetek megjelenésével UngParty Manzárd lett a neve. (Ez itt újraközlés)

UngParty Newság 2001. április-június

Áprilisban részt vettünk a

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A kiadói műhelyek legrangosabb magyarországi szakmai seregszemléjén a Budapest Kongresszusi Központban standunkon április 26-30 között igyekeztünk bemutatni a kárpátaljai (vonatkozású) magyar könyvkínálat széles palettáját. Az érdeklődők megismerhették továbbá folyóiratainkat, almanachjainkat és több összefoglaló gyűjteményes kiadványt.
Április 27-én került sor Balla D. Károly Kisebbségi áramszünet a schengeni fal tövében c. új könyvének premierjére. A kötetet Tóth István, a HTMH főosztályvezetője mutatta be, ennek során az elismerő szavak mellett nyomatékkal kétségbe vonta a közreadott esszékben szereplő vélemények és állítások érvényességét. (Előadásának szövege) A kötetet megjelentető Magyar Napló Kiadó részéről Oláh János szólt a műhelyük gondozása alatt álló könyvsorozatról. Rövid reagálásában a szerző megköszönte az előadók közreműködését és hangot adott annak a véleményének, hogy az írásaiban felvázolt problémák – szerinte – létezőek. Ezek után dedikálásra került sor.
A Fesztivál idején részvételünkkel számos más rendezvényre is sor került, szakmai megbeszéléséket folytattunk, találkoztunk partnereinkkel, szerzőinkkel, barátainkkal. A három és fél nap alatt becslésünk szerint nagyjából háromszáz érdeklődő és legalább száz vásárló figyelmét keltette fel a Pánsíp-UngBereg standja.

Az Ünnepi Könyvhét nyitó napján a szentendrei Pest Megyei Könyvtár íróvendége Grendel Lajos és Balla D. Károly volt. A beszélgetést Tarján Tamás vezette.

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg a XX. századi kárpátaljai magyar prózaírók Lecke c. antológiája és Nagy Zoltán Mihály Az idő súlya alatt c. novelláskötete az Intermix, valamint Bagu László az argentin típusú családok lemészárlása c. verseskötete a Tinta Könyvkiadó gondozásában.

A magam részéről ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik közreműködőkként vagy résztvevőkként megtisztelték rendezvényeinket jelenlétükkel, illetve ellátogattak standunkra a Könyvfesztiválon.

Balla D. Károly

Egyéb események áprilisban

Április 24-én Ungváron megnyílt a modern irányzatokat követő fiatal képzőművészek ART-IMFORM csoportjának (Tarasz Tabaka, ifj. Habda László, Bulecza Gábor és mások) kiállítása. A kiállított műtárgyak között nagy örömmel fedeztük fel Bagu László néhány versének kéziratát.

Április 26-án a

Márton Áron Szakkollégium

könyvtárának a szervezésében az intézet Galériáján került sor UngBereg 2001 c. almanachunk bemutatójára. Nagy Andrea könyvtárvezető bemutató szavai után Balla D. Károly és Berniczky Éva a Pánsíp folyóiratról, az UngBereg almanachsorozatról és a netPánsíp digitális iratfolyamról beszéltek, felvázolva a szerkesztés egyes sajátságait. Régebbi, újabb és állandó szerzőink közül Bagu László, Konczek József, Pócs István és Szitányi György olvasott fel írásaiból, illetve szólt munkájáról, alkotói elveiről.

A Pánsíp Irodalmi Szalon

április 28-án tartotta rendkívüli (kihelyezett) összejövetelét a budapesti Márkus vendéglőben. A résztvevők kötetlen társalgás keretében váltottak szót a legújabb irodalmi kiadványokról, az internetes megjelenés lehetőségeiről, kicserélték a Könyvfesztivál és a kapcsolódó rendezvények főbb tapasztalatait.

véletlen balett 2001 "Az ukrán szám"Május: a Véletlen Balett honlapja, új száma

Megújult a Véletlen Balett honlapja, ezzel együtt elérési címe is megváltozott. Lehívható:  [link törölve, rég nem működik]. Felkerült a webhelyre a részben kárpátaljainak számító folyóirat különlegesnek számító „ukrán száma”, amelyben Ok­sza­na Zabuzsko, Mikola Vorob­jov, Viktor Nedosztup, Jurko Po­zajak, Jurij Andruhovics, Olakszandr Irvanec írásai láttak napvilágot. Külön is izgalmas ez a terjedelmes esszé: A kortárs ukrán irodalom. Problémák a gyarmati lét után. A provincializmus átka. Szerzője Volodimir Dibrova, fordította Lengyel Tamás.

Események júniusban

A bécsi Bornemisza Péter Társaság rendezésében 47. alkalommal került sor az ún. Annabergi Konferenciára június 8-10 között. A színhely ezúttal a nyugat-dunántúli Huszárokelőpuszta (Pannonhalma és Pápa között) volt. A tanácskozás meghívott előadójaként Balla D. Károly tartott előadást a kárpátaljai magyarság általános helyzetéről, irodalmi életéről.
A rendezvény keretében a Pápai Református Kollégium dísztermében sorra került irodalmi esten többek között Berniczky Éva és Balla D. Károly olvasott fel írásaiból.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 1985-ben alapította az ÉV KÖNYVE DÍJAKat, amelyeket 1996 óta a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának Kuratóriuma gondoz. A 15 főből álló Bíráló Bizottság az ÉV KÖNYVE 2000-díjak között regény kategóriában az elismerést Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya c. művének ítélte oda – a második kiadás alapján. Mint ismeretes, a könyv először éppen tíz éve, 1991-ben jelent meg a Hatodik Síp Könyvek sorozat első darabjaként. Erről a tényről egyébként az új kiadás nem tesz említést, nem jelzik, hogy az új kiadás a második.

A Nyelvünk és Kultúránk c. folyóirat főszerkesztője hónapokkal ezelőtt felfigyelt Csernicskó Istvánnak a honlapunkon közzétett egyik tanulmányára és közlésre kérte. A tanulmány a folyóirat 2001/2. számában meg is jelent. Sajnos honlapunkat, mint az elsődleges közlés helyet, a szerkesztőség nem tüntette fel.

A Magyar Napló 2. negyedévi friss száma Vári Fábián László A tenger nevében, Fodor Géza Madárvirágos vers és Penckófer János Műtőmozi, egy per harmincnyolc c. versét közölte. Mint ismeretes, a két előbbi vers a Kárpátalja, illetve az Irka c. lapban jelent meg először; erről azonban a közlemény nem tesz említést.

A Nyelvünk és Kulturánk 2001/2. száma Balla D. Károllyal készült terjedelmes interjút adott közre, amelyben a költő a kárpátaljai magyar irodalomról Komlós Attila kérdéseire válaszolva fejtette ki véleményét.

Teljes honlaprendszerünk (UngParty, UngBereg, netPánsíp stb.) 2001. június 17-től a New York-i székhelyű Hungarian Human Rights Foundation szerverén működik. (Hogy a rangos alapítvány szerény munkánk eredményét erre méltónak találta, azt ezúton köszönöm meg a szervezet vezetőinek. — Balla D. Károly)

2001. június 19-én a magyar Országgyűlés elfogadta a státustörvényt, azaz a szomszédos országokban élő határon túli magyarok kedvezménytörvényét.


A régi naplófolyam weboldalai ma már nehezen elérhetőek, rosszul kereshetők és mobileszközökön élvezhetetlen formában jelennek meg, ezért 2010 óta vezetett főblogomban visszadátumozva újrapublikálom a teljes anyagot. – ez egyfajta kármentő munka -BDK, 2017

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!