Jobbik-jugend Kárpátalján

Nehéz egy ilyen hírnek örülni. De most inkább mellőzöm a politikai vonatkozásokat, legfeljebb azon tűnődöm el, nem esik-e nagyon pofára a Fidesz ezzel a kettős állampolgároknak adandó szavazati joggal… Nézzük azonban a bejelentés nyelvi megformáltságát. Hogy egy mozgalomnak Társaság a neve, bánja a fene. Hogy miként lehet bármit is elhatározásul kitűzni, amiatt fájjon az ő fejük. Meg amiatt is, hogy miként és hogyan lehet a kárpátaljai magyarság eszméit fejleszteni. Hunyjunk szemet afölött, hogy a hozzájárult egy szóba írandó. Hogy az amely helyett itt ami kellene – üsse kő. Na de hogy mindezek következtében „egyhangúan kiviteleztük az addig is szóban forgó kérdést”, az már egy kicsit sok. Kérdést kivitelezni, ráadásul egyhangúan – ez nem semmi még a Jobbik által támogatott  nagyon magyar beregszászi főiskolásoktól (!!) sem. De persze nem a fogalmazókészségükkel van a legnagyobb baj.

jobbik jugend - a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága
a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága honlapjának részlete Jobbik-logóval

forrás. (a honlapot törölték)

PS. Frissítés, 2013.

A szervezet honlapja egy kisebb botrányt követően megszűnt. A botrányt az váltotta ki, hogy a kis nácijelöltek megosztottak valami Hitler-képet a Facebookon, egy tanárnőjük pedig észrevette és nyilvánosan megrótta őket:

„Baraté Erika, Kiss András, Kertész Dávid, Espán Rita! A Kárpátaljai Magyar Főiskola nem ad teret emberiség-ellenes, gyilkolásra buzdító, náci nézeteknek!”

A szervezet azóta nem hallat magáról, szégyenteljes emlékét csupán néhány cikk és ez a még fennmaradt webhely őrzi:

http://www.kmft.mezoka.com/nyitolap/ < azóta ezt is törölték valamikor (2017)

  • http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5598*
  • http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5735*

* A cikkek a Kárpáti Igaz Szó archívumának elérhetetlenné válása óta a linkek nem működnek, az egyik szövegét megtaláltam lementve, lásd legalul (2019, bdk)

Összefoglaló:  Miután a beregszászi magyar főiskola többször is a falai közé engedte a szélsőjobb ideológiát (nyilvános szereplési lehetőséget kapott a Hatvannégy Vármegye és a Jobbik is, egy szépnek nem mondható napon megalakult a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága – KMFT – a tanintézmény falai között: a Jobbik kifejezett kezdeményezésére és támogatásával. Náci allűrjeiket követően a főiskola hatalmi szóval végül elhallgattatta a fiatalokat, a tagok egy része nyilvánosan bocsánatot kért.

Frissítés 2016. A hangadók egyike évekkel később egyik hangadó tagja lett a Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak, másikuk egy gyermeklap főszerkesztője lett. Így is kezdődhetnek karrierek Kárpátalján.

A Kiszó cikke:

Már a spájzban vannak?

Néhány hete érdekes vita folyt az egyik legnépszerűbb közösségi portálon. A téma homlokterében a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága (KMFT) nevű mozgalom és annak ideológiája állt. Többen náci jelzővel illették az érintett szervezetet, és kapcsolatba hozták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával. A facebook-on közzétett bejegyzéseket, érthető okokból, hamar eltávolították. De vajon mit is takar a KMFT, kik állnak a háttérben.

A neten történő rövid kutakodás után – beírtuk a google-be a szervezet nevét – megtaláltuk a mozgalom honlapját. A tájékoztatóban az olvasható: „A KMFT alapítását megelőzően már az alapító tagokban régóta érlelődtek a gondolatok: a kárpátaljai magyar fiatalok támogatása, a magyar kultúra megőrzése, annak fejlesztése és a magyar nemzeti öntudat és identitás minél magasabb szintekre emelése. Ezek a gondolatok bontakoztak ki 2011. február 3-án, amikor a Jobbik Magyarországért Mozgalom három képviselője, Vona Gábor, Szávay István és Kovács Béla a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára látogattak, és ott kijelentették, hogy támogatnak minden olyan törekvést, amely a határon túli magyarság közérdekeit képviseli. Még aznap este a KMFT öt alapító tagja meghatározta az alapelveket és megalakult a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága. A KMFT, mint neve is mutatja, egy ifjúsági társaság. Célunk a kárpátaljai magyar identitás tudat erősítése első sorban a fiatalok körében, hiszen sajnos a mi korosztályunk tagjai közt sokan nem kapnak olyan nevelést, mely a hazaszeretetre, a nemzet tudatra helyezné a hangsúlyt. Ennek okaira nem tisztünk kitérni, viszont szeretnénk ezt az űrt pótolni társaink világszemléletében. Elsődleges céljaink közt szerepel a kulturális élet támogatása, a helyi magyar művészek pártfogása, valamint az érettségi, illetve felvételi előtt állók segítése. A későbbiekben szeretnénk ifjúsági programokat rendezni, valamint terveink közt szerepel tanulmányi segédanya­gok kiadása is. Leendő tagjainkkal szemben a legfontosabb elvárásunk, hazánknak, Kárpátaljának, valamint nemzetünknek szeretete, népünk értékeinek felismerése!” (a fentebbieket szöveghűen, szerkesztés és javítás nélkül közöljük – a szerk.)

A KMFT alapító tagjai: Kertész Dávid (elnök), Nagy Tibor (alelnök), Barkaszi Norbert (a gazdasági tárca elnöke), Palkó Ádám (hírközlő és tájékoztató bizottság), Komonyi Dénes (ellenőrző bizottság). Talán véletlen, talán nem: mindnyájan a beregszászi főiskola hallgatói. A „külügyi tárcát” Varju Zoltán, a főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke irányítja.

A partnereink rovatban ez olvasható: Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kovács Béla fogadóirodája (Beregszász), Magyarok Szövetsége (Hajdú-Bihar), Magyar Várvédők Egylet, Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány. Rendezvényeik sorát egy történelmi filmvetítés kezdi és zárja is. Két pályázati felhívás is fut a honlapon, rajz és vers témakörben várnak pályamunkákat. Zenét is hallgathat, aki a honlapra téved, a listában túlnyomó többségben Kárpátia dalok találhatóak. A honlap a „Kordon” Kárpátalja nemzeti hírportálra navigál, ahol a készítők, állításuk szerint, megpróbálják megosztani a legfrissebb és a kárpátaljai magyar fiatalok számára érdekelt híreket. Ugyanakkor beszámolnak a KMFT eseményeiről. Megjegyzendő: honlapjuk címe az ajánlott linkek között szerepel a szélső jobbolda­linak tartott kuruc.info hírportálon.

A beregszászi városi, valamint a megyei igazságügyi főosztályon érdeklődésünkre nem tudták megerősíteni a szervezet hivatalos létezését, ami azt jelenti, hogy a KMFT vélhetően nincs bejegyezve.

Mivel magyarázzák és hogyan ítélik meg a szélsőjobb térhódítását vidékünkön – kérdeztük ifjúsági szervezetek vezetőitől, ám ők rendre elzárkóztak a választól. Arra hivatkoztak: nem ismerik a szervezet hátterét és céljait.

kiszó
2011.08.17. 15:09:14


Más:

Lovag vitéz Dr. Ifj. Csendőr

Facebook hozzászólások

“Jobbik-jugend Kárpátalján” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. :) minden rövidítés foglalt már, bánatomra a BDK pl. a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., az idegen nyelvű találatokról nem is beszélve. Érdekesség: a beregszászi főiskolának, amíg nem vette fel a nagyságos fejedelem nevét, KMTF volt a neve, ez egyetlen betűcserényi különbséget mutat a fent említett szervezetéhez képest. Amiből persze nem kellene messze mutató következtetéseket levonni.

  2. Kedves „Kárpáti Vipera”!
    Nagyon sajnáljuk hogy nem tudunk az ön elvárásainak eleget tenni helyesírási tekintetben, mivel a szervezetünk vezetőségében nincs egy magyar nyelv szakos sem. Ezért lehet, hogy ez az üzenet is blogolható lesz majd, de azért megpróbáljuk minél érthetőbben leírni. (Bár nem hinnénk, hogy itt a helyesíráson lenne a hangsúly…)

    Úgy látszik egyszer mindennek eljön az ideje, annak is, hogy negatív kritikákat kapjunk. Érdekes ez, hiszen mi úgy gondoljuk (és ezt nem kevés ember gondolja), hogy Kárpátalján nagy lépésnek számít az, hogy vannak olyan fiatalok, akik foglalkoznak a magyarság ügyeivel (még ha a helyesírásuk nem az igazi is…). Félreértés ne essék, hiszen mi nem politikai szerveződés vagy szervezkedés vagy valamiféle politikai leányvállalat vagyunk. Nem! Mi valóban a kárpátaljai magyar fiatalok közérdekeit szeretnénk képviselni, bár lehet, hogy ebbe a mondatba is bele lehet kötni, ezért egyszerű paraszt nyelven úgy fogalmazunk, hogy azt akarjuk, hogy nekünk, fiataloknak jó legyen…

    A politikai nézetek tekintetében pedig, nem gondoljuk, hogy egymást kellene támadni, hiszen döntse el mindenki, hogy hol áll, és hová közeledik, ez magánügy. Az pedig, hogy szervezetünket a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja, szerintünk nem ok az előítéletekre. Ha megkérdeznénk olyan fiatalokat, akik tőlünk függetlenek, mégis már részt vettek valamilyen rendezvényünkön (mert volt ilyen), biztosak vagyunk benne, hogy azt állítanák, hogy nem bánták meg, és közben a politikáról még csak szó sem esett…

    Reméljük nincs túl sok hiba a leírtakban.

    Jó egészséget és szebb jövőt kívánva, a KMFT!

  3. Csak most veszem észre, hogy az érintettek idekommenteltek. A magam részéről szóba állni velük nem szándékszom, ezért nem reagálok.

    Egy kis friss adalék a Facebookrók:
    Brenzovics Marianna tanárnő, docens bejegyzése:

    „Baraté Erika, Kiss András, Kertész Dávid, Espán Rita! A Kárpátaljai Magyar Főiskola nem ad teret emberiség-ellenes, gyilkolásra buzdító, náci nézeteknek!”

    Az elhatárolódás üdvözlendő, lájkoltam. De vajon mire számított a Főiskola, amikor falai közé engedte a Jobbikot?

  4. Különféle fejlemények az ügyben. Mariannával hosszú szóváltásba keveredtünk, leginkább a Főiskola felelősségét illetően, amely falai közé engedte a szélsőjobbot. Utóbb a tanárnő törölte az egész topikot.

    Két cikk a KISZóban:

    http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5598

    http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5735

    Mint az utóbbi cikk írja:

    » „Már a spájzban vannak?” című cikkünk megjelenését követően eltűnt a szervezet honlapja, közösségi oldala, valamint a KMFT-hez köthető hírportál is. A világhálón működő szervezet megszűnt létezni.«

    Jó lenne hinni, hogy ennyi volt.

Szólj hozzá!