A vereckei botránykő

Megírható-e a vereckei honfoglalási emlékmű hiteles története?

vereckei emlékműHa lenne Kárpátalján tényfeltáró újságírás (mint ahogy nincs), s ha lennének pártatlan tényfeltáró újságírók (mint ahogy nincsenek), akkor aligha adódna számukra hálásabb téma, mint az újonnan megépített vereckei honfoglalási emlékmű hiteles története. Ennek nyilván azzal kellene kezdődnie, hogyan vették rá annak idején, ezerkilencszázkilencven valahányban egy hegyvidéki község vezetőségét, hogy földterületet adjon el egy magyar szervezetnek, majd azzal kellene folytatódnia, hogy a meg nem kapott megfelelő engedélyek ellenére tetemes magyarországi és nyugati támogatásokkal hogyan indult meg az építkezés, s hogyan könnyebbültek meg az építtetők, amikor az ukrán nacionalisták rombolásukkal megakadályozták az emlékmű befejezését, mert így nem kellett elszámolni az elúszott sok nullás összegekkel.

Egy tényfeltáró riport nyilván pontosan nyomon követné, hogyan változtak az évek során az emlékművel kapcsolatos tulajdonviszonyok, milyen szerepet játszott ebben a magyar állam (s annak külképviselete), az ukrán közigazgatás, a magyarságszervezetek. Melyik adás-vétel, tulajdon-átruházás, ajándékozás mennyire volt szabályos, melyik felavatás és újraavatás mennyire volt hivatalos, ki által kapott hitelesítést (vannak-e jegyzőkönyvek, s azok mit tartalmaznak). Egyáltalán: valójában mi a monumentum mostani jogi státusa. Félek, ebben a kérdésben kevesen látnak tisztán – ami nem csupán a helyzet bonyolultságának köszönhető, hanem annak is, hogy ez az ügy a diplomáciai és jogi csűrcsavarok, a háttérben kötött alkuk, s feltételezésem szerint – ne felejtsük el, hol élünk – a nem teljesen legális pénzmozgásokhoz kapcsolódó érdekek miatt kuszálódott össze.

Ha pedig meglennének Kárpátalján egy megfelelő szociológia vereckei honfoglalási emlékmű hiteles történetehatásvizsgálat feltételei (illetve létezne az erre irányuló igény), akkor egy alapos tanulmány szakszerű aprólékossággal feltárhatná, milyen társadalmi viszonyok és milyen politikai történések eredményezik a Verecke körüli folyamatos botrányt, az emlékmű ellen felcsapó ukrán nacionalista indulatok milyen összefüggésben állnak éppen a fentebb említett jogi és pénzügyi tisztázatlansággal, az emlékmű mögött álló politikai és érdekvédelmi erők magatartásával, illetve azzal az átgondolatlan magyarországi nemzetstratégiával, amelynek biliárdasztalán a kárpátaljai magyarság golyóbisa a pártérdekek dákóitól lökdösve vergődik kiszámíthatatlan kényszerpályáján.


Olvasd el ezt is:

Más:

Facebook hozzászólások

“A vereckei botránykő” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Elég ránézni a cikkíró arcára (nem egy matyóhímzés) hogy hányinger fogja el az embert, de ha még bele is olvas ebbe a mocsadékba garantált az okádás.
    Mindig csodálkozik az ember hogy mitől lehet ennyire lealacsonyodni, egy magyarul beszélő egyednek hogy ilyen összefüggésben vegye szájára a vereckei emlékmű ügyét.

  2. Hát igen, van aki olyan magasan van, hogy neki az igazsághoz már le kell alacsonyodnia, és bizony ilyenkor néha becsípődik egy-egy ideg, nyilván csak ez a fájdalom okozhat ilyen hányadékos-mocsadékos-matyó-macsó hsz-t.. :)

  3. Kedves Pandacsoki Boborjan ! Az On arca bizonyara matyohimzessel keszult , amely ugye elegge bonyolult – akarcsak az On neve ! Es hallgasson BDK-ra : – Ne olvasson olyan cikket amely art az egeszsegenek ! Leforditom magyarra : hulye lesz tole !

  4. és hogy még kicsit pukkasszam a nyársra húzott ‘polgár’ságot, pihent gondolatom támadt: ha a Vereckei Hágó nem földrajzi név lenne, hanem mondjuk, egy legendás hegyi ember, aki lejárt a környező falvakba meghágni az ott élő asszonyokat, lányokat, akkor lehetne neki egy nagy emléklyukat állítani, ahova aztán beszórhatnánk végre a hasonló kommenteket.. :)

    Mondjuk a cikkben, nem volt semmi pukkadozni való szerintem, úgyhogy itt van egy botcsinálta cassus belli a humor-deficiteseknek…

  5. BDK -nak , ismerem a Boborjant , jokat lehet nevetni rajta …A hozzaszolo nem veletlenul valasztotta ezt a nikket . O azon a szinten van , mint Boborjan megszemelyesitoje , csakhat o jatsza a hulyet , az ideiglenes nevbitorlo meg az naturban …

Szólj hozzá!