Ajánlott sírversek

A Magyar badar c. gyűjteményt ért kedvező kritikák (illetve nem csak) után a  Magyar limerik oldal (< link nem működik, törölve) is felfigyelt áldásos munkásságomra (hehe), a szerkesztő – Fogarasy Attila Künikosz – kitette a szájtra a pársorosaimhoz vezető linket, az oldalt támogató, nemrég indított blogban pedig limerik-sírverseimet ajánlotta az olvasók figyelmébe. Ezúton köszönöm, és viszontajánlom a blogot. Így fest:

több sírvers

frissítés 2023-ban

A limerick egy ötsoros versforma,

amely a Google Bard nevű mesterséges intelligencia eléggé pontatlan, mondhatni részben hibás állítása szerint a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • öt sorból áll
  • minden sor nyolc szóból áll (hibás)
  • az első sor kivételével minden sor rímbe esik egymással (hibás)
  • az ötödik sor a második sorral is rímbe esik
  • a limerickek gyakran humorosak vagy szatirikusak

Ez a rímbe esik tetszik…

További megállapítások az MI-től:

A limerickek eredete nem ismert, de valószínűleg az 1600-as években alakultak ki Írországban. A műfaj első ismert művei az 1700-as évekből származnak. A limerickek hamarosan népszerűvé váltak Angliában és az Egyesült Államokban is.

A limerickek leghíresebb írója Edward Lear volt. Lear 1846-ban adta ki a limerickek első gyűjteményét, amely az „A Book of Nonsense” címet viselte. Lear limerickei humorosak és szatirikusak, gyakran állatokról és gyerekekről szólnak.

A limerickek ma is népszerűek. Gyakran használják őket humoros vagy szatirikus célokra, de írnak komolyabb limerickeket is.

Konkrét kérdésre válaszolva:

Igen, ismerek egy könyvet, amelynek a címe „Magyar badar”. A könyvet Várady Szabolcs szerkesztette, és 2002-ben jelent meg az Európa Könyvkiadónál. A könyvben 300 limerik található, amelyeket magyar költők írtak. A limerikek különböző témákat és hangulatokat tükröznek, és mindegyikük humoros és ötletes. A könyv egy igazi csemege a limerik-rajongóknak.

Ez stimmelne, kivéve a dátumot. De kifejezett szamárságokat is ír az MI:

Íme egy példa Karinthy Frigyes egyik limerikjére:

* Volt egyszer egy költő,
* Akinek nagyon fájt a lába.
* Elment az orvoshoz,
* De az azt mondta,
* Hogy csak rossz a stílusa.


Veszélyes-e a mesterséges intelligencia? | Balla D. Károly, BDK

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!