Észak-Északnyugat

Egyik kedvenc Hitchcock-filmem. Ebben támad rá Cary Grantre a sivatag közepén egy permetező repülőgép. Azt persze nem tudni, miért ilyen bonyolult módon akarják eltenni láb alól a tévedések áldozatává vált főhőst – de aki valaha látta a jelenetet, soha nem felejti el, erről gondoskodott a Mester a támadás idegeket feszítő késleltetésével és a későbbi, fejlettebb technikájú akciófilmek hatásosságát felülmúló, páratlan ritmusú dramaturgiájával.

Az Észak-Északnyugat (North by Northwest, 1959) igen sajátosan keveri egymásba az igazi thriller feszültségét, a kalandfilm fordulatosságát – és mindkettőnek a paródiáját. Igen, az alkotás mintha önnön gúnyképét is magában hordozná, talán éppen ezért egyedülálló. A képtelen helyzetek, félreértések, a nem létező ügynök szerepébe csöppenő sármos reklámszakember profikat meghazudtoló talpraesettsége, a triplacsavaros női főszerep, a valós és kamu gyilkosságok, a megmenekülések hihetetlen sorozata és persze a halál torkából szabadultak szerelmi happy endje – mind-mind építőelemei a hiszem-is-meg-nem-is helyzetnek. Többször elkapott az az ambivalens érzés, hogy egyfelől izgultam a feszült jeleneteknél, másfelől kikacagtam izguló magamat.

Ugyancsak emlékezetesek a film záró képsorai, amikor is hőseink az amerikai Dél-Dakota államban található Rushmore-hegy sziklába vésett óriási arcmásai között leereszkedve menekülnek fegyveres üldözőiktől. A páratlanul látványos akció itt is humorosba játssza magát: eléggé komikusan hat, amikor a markáns összkép helyett csak részletek látunk, George Washington óriás fülét vagy Abraham Lincoln gigantikus orrát. A köztük csetlő-botló, halálos fenyegetéstől menekülő emberpár akár kaján szimbólumként is felfogható.

A film legelején egy pillanatra – mint alkotásainak többségében – feltűnik maga Alfred Hitchcock is. Buszra akar szállni, de az ajtó az orra előtt becsukódik. Bosszankodni látszik, de én tudom, itt éppen esze ágában sem volt felszállni arra a járműre, amely két következő filmje, a Psycho és a Madarak vérfagyasztó világába legközelebb már elvitte.


Észak-Északnyugat (North by Northwest), amerikai thriller, 1959. Rendezte: Alfred Hitchcock, forgatókönyv: Ernest Lehman, zene: Bernard Herrmann, operatőr: Robert Burks. Szereplők: Cary Grant (Roger O. Thornhill), James Mason (Phillip Vandamm), Martin Landau (Leonard), Eva Marie Saint (Eva Kendall), Jessie Royce Landis (Clara Thornhill), Leo G. Carroll (Professzor), Josephine Hutchinson (Mrs. Townsend), Philip Ober (Lester Townsend).
több film
Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!