Kopaszkutya, blues-érzés

Különös érzés 30 év késéssel megnézni egy kultuszfilmet. Bevallom, most láttam egészében először Szomjas György 1981-es alkotását, a Kopaszkutyát, amely egy kitalált (de a játszott zenét tekintve a Hobo Blues Banddel azonosítható) korabeli rock-blues zenekar történetét meséli el. Szép, őszinte művészi teljesítmény!

A dalok persze jórészt a fülemben voltak régóta, a lemezen is kiadott számokat annak idején orsós magnóra vettem – de éppenséggel nem tartozott a kedvenceim közé.  A mívesen kidolgozott képi világgal és a cselekménnyel együtt a filmet azonban, talán az eltelt évtizedek hitelesítő pecsétjének is köszönhetően, kifejezetten élvezetesnek találtam. Tetszett a film fanyar humora, illetve az, hogy a zenészéletet és a blues-érzést képes volt egyszerre dokumentarista pontossággal, romantikus elfogódottsággal és egészséges (ön)iróniával bemutatni. Muzsikus létükre tűrhető színészi munkájuk erős teljesítménynek számít. Szép produkciót nyújtottak a szereplők, még ha maga a történet helyenként kicsit sutának is érződött – ám  ennek is megvolt a maga bája. Különösen, ha közben Deák Bill és Hobó együtt nyomta a bluest.

Igazi telitalálat az utolsó jelenet, amely szépen átköti a történetet a P. Mobil együttes felé. Külön érdekesség, hogy a film elején meg éppenséggel a saját magát alakító és már akkor is a beat-nemzedék élő legendájának számító Allen Ginsberg tűnik fel pár pillanatra.

Mindezzel együtt a Kopaszkutya művészileg is értékelhető munka, igazi értéke azonban abban rejlik, hogy egy nemzedék életérzését kellő intenzitással és meggyőző erővel interpretálja.


ha már Ginsberg: Üvöltés – több film | több zene

Szomjas György, Kardos István, Póka Egon, Halász Mihály, Schuszter Lóránt, Földes László (Hobo), Deák Bill Gyula, Csákányi Eszter, Kőrös József, Pálmai Zoltán, Mareczky István, Szénich János, Bikácsy Gergely | Hobo Blues Band, P. Mobil, Omega, blues, rock and roll, rock, Kőbánya, Ginsberg, 80-as évek, nemzedék

Meglepetésemre a YouTube-on a teljes film megtalálható, no persze nem televíziós minőségben, de ebben a méretben teljesen élvezhető. A zenei hangzás pedig szinte tökéletes:

Már nincs fenn a film, csak egy összroglaló

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!