Picasso szeretőjének álma

Helyeslő hümmögések közepette olvastam a hírt a HVG-Online-on: egy bankár 100 Picasso-grafikát ajándékozott a British Museumnak. Értesülésemet rögvest meg is osztottam frissen nyitott tallózó oldalamon, és csak miközben gyönyörködtem a mester kubista nő-alakjában, amellyel a HVG illusztrálta a hírt, aközben döbbentem rá, hogy ennek a képnek semmi köze a cikkhez, illetve csak annyi, hogy ez is Picasso, de semmiképpen sem grafika, így nem is tartozhat a száz ajándékkép közé. Persze hogy nem, hiszen ez a katalán művész egyik legismertebb és legdrágább remeke, a Vollard sorozatként ismert rézkarc-kollekcióval csupán az rokonítja, hogy ez is az 1930-as években készült és a grafikákon is feltűnő Marie-Thérése Waltert, don Pabló kedvesét ábrázolja. No de nem inkább a szóban forgó rézkarcok egyikét kellett volna a cikk alá tenni? Ráadásul – próbáltam kutatni vizuális memóriám celláiban – mintha a képnek az alja is hiányoznék a HVG-ben…

Nyilván az történt, hogy a lap hírszerkesztője beütötte a Googlébe, hogy Picasso, Marie-Thérése Walter és választott egyet az elsőül adódó képtalálatok közül (tessék kipróbálni!). Aztán még, ki tudja, mi okból, alaposan meg is csonkította.

Pedig alig több fáradsággal a Vollard-sorozat darabjai is tucatjával fellelhetők a neten, ugyanezt a hírt a BBC News online például az itt látható, lélegzetelállítón zseniális, Picasso mitologikus világára roppant jellemző grafika kis méretű másával illusztrálta (én szép nagyban is megtaláltam, íme, katt a képre a teljes mérethez).

No de a kubista nőalakra még érdemes visszatérni. A Le Réve (Az álom) c. 1932-es opusz érdekessége az, hogy Las Vegas-i milliárdos tulajdonosa pár évvel ezelőtt egy óvatlan mozdulattal könyökével lyukat ütött rajta, éppen mielőtt 148 millió dollárért túladott volna rajta…

Én meg addig-addig nézegettem Picasso buja szeretőjének a portréját, amíg rájöttem, miről is álmodik a képen Marie-Thérése. (Vesd össze az eredetivel!)

Facebook hozzászólások

“Picasso szeretőjének álma” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!