Semmis szám, hamis mód

Mivel a november 13-át a magyar nyelv napjává tévő országgyűlési határozat egyebek mellett kilátásba helyezi, hogy a  kormány a külhoni civil közösségeket is bevonja a nyelv „korszerű továbbfejlesztését” célzó „intézkedési tervbe”, ezért az Egyek alkotócsoport elébe ment az együttműködésnek, lázas munkát folytatott, amelynek eredményeképpen, mint a csoport elnöke, ezennel bejelentem két fejlesztésünk érvénybe léptetését: az ünnep alkalmából mától a magyar nyelvben használatos a hamis igemód, a semmis szám és a kétharmados szám. Éspedig:

1) Az Egyek csoport, kevesellvén a megszokott egyes és többes számot, az előirányzott fejlesztés értelmében ezennel bevezeti a grammatikai semmis számot, amelynek jele az -x, és a kétharmados számot, jele a kh.

alma (1 alma)
almák (több alma)
almáx (egy alma sem)
almákh (az almák kétharmada)

fiú (1 fiú)
fiúk (több fiú)
fiúx (zérus fiú, egy fiú sem)
fiúkh (a fiúk kétharmada)

Példamondatok:

Az új adótörvényekkel az állampolgárox jól járnak.

Hazafinak tekintünk minden magyarkhot.

A kétharmados szám fölöslegessé teszi a többes számot, így utóbbi hamarosan eltörlésre kerül.

2) Szakértőink úgyszintén kevesellték az igemódok számát, ezért ezennel bevezetésre kerül a hamis mód, jele a -fi.

lép (kijelentő)
lépne (feltételes)
lépjen (felszólító)
lépfi (hamis)

Példamondat:

Tíz év alatt egymillió munkahelyet teremfitünk.

A bevezetésre került nyelvi újítások helyesírási következményeiről külön átiratban értesítettük a magyar köztársasági elnököt, egyidejűleg ezúton cáfoljuk, hogy a hamis mód jelét valamely pártnévből rövidítettük volna.


 

Jó tartalommal a Google előresorolásért

Google kereséshez ajánlott kulcsszavak: magyar nyelv. Tartalommarketing és kreatív szövegírás weboldalra – honlapszöveg írása. Szövegmarketing, kereső marketing szöveg, webre szövegírás.

Kreatív írás. Honlaptartalom optimalizálása, szövegtartalom SEO-optimalizálása. Ajánló PR-cikk készítés és elhelyezés magas keresőmarketing értékű public-relations-cikk oldalakon. Profi marketingszöveg írása, minőségi webszövegírás.  Linkprofil építés piár-szövegbe helyezett hivatkozások segítségével. Kontextus, tartalmi szövegösszefüggés a Google optimalizálás területén.

Honlap szövegírás – termékbemutató, szolgáltatás ismertető marketing anyagok készítése online megjelentetéshez. Keresőmarketing: weboldal Google helyezésének javítása a honlapoptimalizálás és linképítés egyéni módszerével.

Link és Pr-cikk elhelyezés, online marketing eszközök, tartalommarketing stratégia linképítéshez.

szövegírás

Facebook hozzászólások

“Semmis szám, hamis mód” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ej, fiúk, dolgozni csak pontosan szépen… Az utolsó példamondatba csúnya hiba csúszott.

    Helyesen:
    Tíz év alatt egymillió munkahelyet TEREMTFINK. :)

    Ugyanis a teremt a szótő, ezt nem vághatja ketté a módjel. :)

    Vagy vegyétek bele a szabályzatba azt is, hogy minden törvénynek és magas szintű megszólalásnak legalább egy hibát is tartalmaznia kell – opció, hogy tartalmi vagy helyesírási hiba legyen.

    A helyesírási hibát nevezhetnénk akár „álomfői fordulat”-nak is. :))))

Szólj hozzá!