Woody, férjek, feleségek

BAFTA-díja és Oscar-jelöltsége ellenére a hőn szeretett Woody Allen Férjek és feleségek című filmje nem nyújtott igazi élményt. Kicsit unalmas, kicsit önismétlő, kicsit közhelyes. Persze azért röppen egy-egy sziporka is, meg vannak mulatságos helyzetek, ám az egész együtt komédiának nem elég szellemes, szatírának nem elég ironikus, drámának nem elég feszes és nem elég mély. Hiányzik a Mesterre oly jellemző abszurd látásmód, hiányoznak a meglepetések, helyette azt a lapos megoldást kapjuk, hogy a szereplők a riporternek elmondott monológ-részletekkel görgetik tovább vagy kerekítik le történeteiket.

Kétségtelenül nehéz újat mondani a házasságok útvesztőiről, nehéz eredeti meglátásokat és gondolatokat fűzni a szerelem újító-gazdagító és a megszokás elsekélyesítő ellentmondásához. Woody Allen 1992-es filmje e tekintetben nem szolgál revelációkkal, inkább csak adalékokat szolgáltat a kimeríthetetlen témához. Történetei jók, de nem lebilincselőek, a képi eszközökkel korrektül bánik, de egyáltalán nem nyűgöz le. Talán egyedül a karakterformálások (és az ezeket magas nívón beteljesítő színészi alakítások) mondhatók kiválónak.

A film bizonyos langyossága ellenére élvezhető, forró nyári estékre megfelel, de a 104 perc elteltével fel sem merül az a gondolat, hogy majd valamikor újra meg kellene nézni.


Férjek és feleségek (Husbands and Wives), amerikai vígjáték, 1992. Írta és rendezte: Woody Allen, operatőr: Carlo Di Palma. Szereplők: Woody Allen (Gabe Roth), Blythe Danner (Rain anyja), Judy Davis (Sally), Juliette Lewis (Rain), Mia Farrow (Judy Roth), Liam Neeson (Michael), Jeffrey Kurland (Riporter/Narrátor), Sydney Pollack (Jack), Lysette Anthony (Sam)
több film
Facebook hozzászólások

“Woody, férjek, feleségek” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!