Unikornis-pénisz metaforák

Azért tévedés volna azt hinni, hogy mindenkinek tetszik a regényem. Bár elég sok pozitívnak mondható kritika jelent meg eddig, némelyikük a még szerintem is túlzó elismerő szavakkal sem fukarkodik (ez persze azért legyezgeti a hiúságomat). Alig hihető, hogy komoly szakmai kifogások még el-elvétve se igazán kerültek megfogalmazásra. Már-már kezdtem elhinni, hogy valóban jó könyvet írtam. Na de aztán jött Stoll Borbolya és alaposan helyére tette a dolgokat:

Hát ez elég mókás. Olvasatlanul kikiáltottam magamban az év könyvének, nyomoztam, hogy megszerezhessem, borzasztóan eltalálható történet, borzasztó mellényúlás megírva. Nyelvészetről, matematikáról, logikáról beszél, de az író leleplezi magát, hogy nem ért hozzá. Nyálas, fröcsögős, unikornis-pénisz metaforák, csöpög az egészből az önsajnálat és a sperma, pedig a téma épp az eltávolítást követelné meg, az eltávolító őszinteséget. Sokat vártam. November eleje óta rágtam a kötetet, nagyon szenvedtem az utolsó ötven oldalon. Még Bartisnál is kevésbé tud beszélni nyelvidegen dolgokról (szex, halál). Az éktelen nyomdahibák már csak tortahab. “hégeli” a kedvenc.

Eredetiben itt olvasható.

A linket eltávolítottam, a blog már elérhetetlen, az url ez volt: http://stollborbolya.wordpress.com/2012/03/04/tejmozi/

*
Ide kapcsolódik: olvasom Csordás László blogjában, hogy 12 ezer karakternyi terjedelemben írt a Tejmoziról. Talán joggal bízhatom abban, hogy ebben lesznek szép számmal szakmai kifogások. A kritika elkészült, de a szerző még nem tudja, hol jelenteti meg. Őszintén remélem, hogy nem az Együttben… (amelyben most újraközölte a Kortársban még tavaly megjelent, a kárpátaljai fiatal irodalmárokról írt kistanulmányát. Ez utóbbiról aktuálisan volt egy-két marginális észrevételem: Lokális hermetizmus?)
Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!