Digitális Kossuth Lajos

Alig néhány éve annak, hogy egy tanácskozáson, miután azt találtam mondani: a digitális kiadások és online megjelenés térhódítása következtében a nyomtatott folyóiratok rövidesen meg fognak szűnni, a könyvtárak pedig múzeummá alakulnak – egy literátus elme demagógiával vádolt. Nem ám valami begyepesedett agyú, remeteéletű öreg szobatudós, hanem egy nálam fiatalabb, a mai kor forgatagában élő kritikus, szerkesztő, irodalomtörténész. Hogy sokan kételkednek a Neumann-univerzumnak a Gutenberg-galaxist lassan magába olvasztó erejében, azt jól tudtam addig is és mindig mosolyogtam, amikor „a könyv illatához” való ragaszkodást hozták fel legfőbb érvként. Demagógiának azonban akkor először nevezték egyáltalán nem utópisztikus, hanem tudományos prognózisokra + privát tapasztalatra alapozott „jóslatomat”.

Az eset csak azért jutott eszembe, mert olvasom, hogy megszűnik az ismeretek leghitelesebb és leggazdagabb foglalatának tartott Encyclopedia Britannica nyomtatott kiadása. Teljes egészében áttérnek a digitális és online megjelenésre. Az információs forradalom újabb békés csatanyerése.

Kihasználva, hogy az átállás alkalmából most egy hétig a honlap anyaga ingyenesen hozzáférhető, március idusára tekintettel le is hívtam egy kis forradalmat. Totally Digital Kossuth Lajos.

Olvasd el ezt is: A könyv szaga
Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!