Szeret a Google-pingvin

Mindenfelé olvasom, hogy az úgynevezett Google Penguin Algorithm, vagyis a nagy kedélyesen a totyogó déli madárról elnevezett algoritmus alapos pusztítást végzett a saját háza táján: a találati listákon eddig jól szereplő honlapok sokaságát vágta hátra, zuhantak a látogatottsági mutatók, elpártoltak a hirdetők…  A vérengző szörnyeteg immár több mint egy hónapja kegyetlenül vagdossa az égbe törő honlapok szárnyait, bünteti a honlap optimalizálás körébe tartozó tevékenységek sokaságát. Büntetésen persze az értendő, hogy hátrább sorolja, esetleg kitiltja a nemkívánatos módszerekkel előbbre juttatott oldalakat. Panaszkodnak is rengetegen: optimalizálók és optimalizáltak egyaránt. Én meg mintha azt látnám, hogy egyre jobban szerepelnek a weblapjaim, alig-alig vettem észre pár hátrébb sorolást. Arányaiban: ha mondjuk 20 favorit oldalamat nézem, akkor 10  a félelmetes algoritmus élesítése óta feljebb lépett, 6-7 stagnál, és legfeljebb 3-4-ről mondhatom, hogy alább esett. Ez viszont akár a természetes fluktuációnak is betudható. Így hát engem, úgy tűnik, szeret a pingvin. Ami azt jelenti, hogy a honlapjaim optimalizálása során eleve (részben tudatosan, részben ösztönösen) kerültem azokat a módszereket, amelyekért a nagy világkereső megorrolhat. Olvasom a szaktanácsokat: mint és hogyan kell ezután végezni – de hát én eddig is szinte mindent épp így tettem! A Google-pingvin még ki sem bújt a tojásból, amikor én már a kedvében jártam.

Hogy példákat is említsek: felsorolok néhányat azok közül a weboldalaim közül, amelyek az alább linkké tett kifejezésekkel indított Google-keresések eredményei közt kiemelten jól szerepelnek. Jelzem, hogy hányadik helyen vannak a találati listán, és azt is, összesen hány találatot jelez a kereső erre a kifejezésre:

 • Regény,  könyv – 3. hely – 4.670.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Póker Kaszinó – Budapest 4. hely 4. 960.000 találatból [jún.: 3. hely]
 • Online könyv letöltés – 1. hely – 627.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Enteriőr, belsőépítészet – 1. hely 100.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Budapest Kaszinó – 2. hely – 570.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Texas Holdem póker – 5. hely 293.000 találatból [jún.: 3. hely]
 • Ungvár – 3. hely 474.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Kárpátalja – 4. hely 137.000 találatból [jún.: nem változott]
 • Honlap optimalizálás – 4. hely 328.000-ből [jún.: 1. hely]
 • Tokaji bor – 7. hely 516.000-ből [jún.: nem változott]
 • Pszichodráma – 9. hely 81.000-ből [jún.: nem változott]

Talán ennyit ízelítőül a remélten egyszer majd a hozzájuk fűzött kommerciális vágyálmaimat is kielégítő oldalakról. Azt pedig mondanom sem kell, hogy olyan kifejezésekre, mint piréz, pirézek, Tsúszó Sándor, Cecil M. Jeopardy, Muhammad Balfas, labord kaméleon, Egyek csoport, virtuális haza, limerik, sírvers, kecskerím stb. szintén ott vannak oldalaim az első 10-ben, olykor a találatok élén.

Úgyhogy nekem nincs bajom a Google-pingvinnel, örülök, hogy szeret engem – bár ezt a vonzalmat viszonozni egyelőre vonakodom.

—–

Frissítés. A fenti bejegyzés kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt keletkezett. Oldalaim pozíciója azóta is javult. Szürkével jeleztem a változásokat.

És egy nem említett trófea:

Google Seo – keresőoptimalizálás – honlapoptimalizálás – 1. hely

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!