Freeblog. Megszűnt. Meghalt a freeblog.hu

Freeblog – az első magyar blogszolgáltató

Ezt a jegyzetet – ami alább olvasható – 2013. szeptemberében írtam Meghalt a freeblog.hu címmel. Pedig akkor még csak haldoklott. Az egyik fejlemény az, hogy közben totálisan megszűnt a freeblog. A másik az, hogy december tájékán erre a posztra cuppantak rá azok a kínai hekkerek, akik-amelyek (lévén robotok) megbénították a blogomnak szállást adó szervert. Máshová költöztem (csak szerverileg, a domain és minden URL maradt) és jobbnak láttam törölni, pontosabban vázlatba tenni a posztot – de utána a statisztikában még hónapokig láttam, hogy jönnek a kínai, holland, usa-béli, tajvani stb. IP-kről a keresések nagy számban a honlap címére. Az utóbbi egy hónapban elmaradtak, úgyhogy most óvatosan újra aktiválom. Így hangzott:

Meghalt a freeblog.hu

freeblogÚgy tűnik, befejeződött a freeblog.hu hónapok óta tartó agóniája. A címlapon kívül semmi sem érhető el. Eddig csak írni nem lehetett az itteni blogokat, most már olvasni sem lehet őket…

Emlékezetem szerint ez volt az első igazi nagy blogszolgáltató a magyar nyelvterületen, ha hinni lehet egy már olvashatatlan bejegyzés még olvasható címének, akkor 2003 májusában indult. Tizedik születésnapját eléggé betegen élte meg, én úgy emlékszem, márciustól már erősen akadozott a működése, sok bosszúságot okozva le-leálltak funkciói. Ekkor határoztam el az ugyan nagyon ritkán használt, de fontosnak tartott kekecblogom, a Kárpáti Vipera átköltöztetését.

Pechemre az exportálás ekkor már elégtelenül működött, így sokat vacakoltam a dologgal. (Viszont kettős haszna lett az áthurcolkodásnak: nemcsak a régi posztokat mentettem át, hanem az új blogba integráltam a hajdani Kárpáty Nyúz törzsanyagát is. Ez egyben az én kedvemet is meghozta, hogy gyakran írjak bele, így mára egyik legolvasottabb webhelyem lett az új Vipera.) Volt 4 további blogom is a freeblogon, de az utóbbi években már alig használtam őket. Most, hogy a freeblog.hu alatt a címlapon kívül már egyetlen blog sem nyitható meg, azért kicsit sajnálom elvesztésüket, miközben fanyar mosollyal olvasom logójuk alatt a valaha igaz feliratot: a legnagyobb… ez bizony elég rég lehetett :).

Az pedig eléggé furcsa, hogy sem a korábbi zavarokról, sem a mostani teljes leállásról a t. szolgáltató nem adott tisztes tájékoztatást. Új alkatrészre várunk. Mindenkitől elnézést kérünk, hogy tovább húzódik ez az állás – mindössze ez volt-van kiírva azóta, hogy tavasszal a rendszer használhatatlanná vált. Ez kicsit méltatlan búcsú az Elsőhöz és Legnagyobbhoz….


Ettől kezdve persze a honlap SEO munkámba sem vonhattam be.

Facebook hozzászólások

“Freeblog. Megszűnt. Meghalt a freeblog.hu” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!