A blog nem atomóra

blog
A jelen webhelyről most 10 blog frissei érhetők el! A jobbra lévő Frisseim másutt felirat alatt 9 másik blogom legújabb anyagai sorakoznak pontos időrendben

Illetve dehogynem… A fenti szellemes megállapítást egy régi blogger barátom írta webnaplója fölé – talán kicsit nekem is szánva a szlogent, lévén én már akkor is heveny tobzódásban leledztem, legalábbis ami blogjaim túltelítését, webkütyük és netketyerék szapora elhelyezését és a linkek halmozását illeti. Így aztán webhelyeim egyre zsúfoltabbá és bonyolultabbá váltak, sokan már átláthatatlanságukra panaszkodtak. Főleg az úgynevezett főblogomon akartam mindig mindent egyszerre szerepeltetni, holott tudtam, ez inkább hátráltatja, semmint segíti a tájékozódást. Most ezen kicsit változtatva van itten, kérem…

Történt, hogy a múlt héten hekkertámadás érte ezt a blogot. Kínai IP-címekről érkezett a támadás, de eredményként nem ezt a rendszert törték fel, hanem egy másik főoldalamat, annak a könyvtárában helyeztek el kártékony tartalmakat, ezzel kis híján a sok száz honlapot befogadó szervert is lebénítva (a cél alighanem épp ez volt: a tárhelyen számos politikai periodika is fut, meglehet, ezek valamelyike volt a tényleges célpont, az én oldalam csak eszköz volt) . A szolgáltató nem sokat teketóriázott, törölte teljes rendszeremet azzal, hogy csak a biztonsági rések kijavítása után pakolhatom vissza a cuccaimat. A biztonsági résekhez én úgy értek, mint tyúk az ábécéhez, de Kolos másnap átnézte az anyagot, ekkor derült ki, hogy a blogon keresztül történt az illetéktelen behatolás, valószínűleg azért, mert nem azonnal, hanem két nap késéssel frissítettem a legújabb verzióra. Ezek után a fertőzést nem szenvedett állományokat visszatölthettük, de a fertőzött bloggal ezt nem tehettük meg.

S ha már szükség lett a teljes újraépítésre, költöztetésre is rászántam magam. Az ungparty.net alatti rendszer eddig egy társadalmi alapítvány szerverén futott (ott érte a támadás), most áthoztam egy saját, bérelt tárhelyre. Itt kezelni is jobban tudom és sejtésem szerint itt nagyobb biztonságban is van.

Az adatokat (szövegek, képek) maradéktalanul sikerült kibányászni az adatbázisból, de a sok-sok beállítási finomság, és a teljes dizájn elveszett, mint ahogy a két tucatnyi kisegítő alkalmazás is.

Ha viszont egyszer már újra kell építenem a blogot, legyen egészen más, mint korábban volt. Sokan panaszkodtak a sötét háttérre és az abból kivilágító betűkre – nos legyen ez az újraalkotott blog hófehér, és a betűk legyenek sötétek. Ne legyen túlzsúfolva – de ha lehetséges, segítse olvasóimat a publikációim közti tájékozódásban. Ez utóbbit nagyon komolyan vettem:

Erről a helyről most TÍZ BLOGOM frissei érhetők el!!

Ráadásul időrendben! Először is itt van maga ez a főblog (frissei balra fent felsorolva), jobbra pedig a Frisseim másutt felirat alatt 9 másik blogom legújabb anyagai sorakoznak időrendben.  Legfelül tehát mindig a legújabbak vannak, függetlenül attól, hogy a 9 külblog melyikéről van szó. Ráadásul: a szövegek úgynevezett LightBox-ban nyílnak meg, azaz olvasóim könnyen-gyorsan átfuthatják egyéb publikációimat anélkül, hogy erről a fő helyről el kellene kattintaniuk.

Változtattam a hozzászólási lehetőségen is. Mivel a blog saját rendszerét elég kevesen használták reagálásra,  véleménynyilvánításra, ezért most a Facebook-kommentek lehetősége került a fő helyre, de lehet persze választani a klasszikus blogos megoldást csakúgy, mint a Google+ rendszerű kommentelést.

Hát… Lássuk, mire megyek azzal, ha az újjaépült BDK BLOG nem atomóra többé.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!