Játék, rejtvény, feladvány

rejtvenyHetek óta nagyon jó elmeélesítő szórakozásban van részem. A Facebookon meghívtak egy zárt csoportba (ha jól érzékelem, zömmel liberális gondolkodású értelmiségiek, szép számban filoszok, nyelvészek alkotják), ahol is (a csoportban folyó legkülönbözőbb témájú diskurzus mellett) egy bridzs nagymester (!) – Varga István – feladványokkal szórakoztatja a közel száz fős társaságot. Saját ötletéből fejlesztett ki egy különlegesen érdekes feladvány-típust. Ezek logikus (de azon belül igen szabad) asszociációkra épülnek, és bizony mondom, ember legyen a talpán, aki megbirkózik velük, a lexikális tudás itt kevés, merész ötletekre, szabad, gyakran több lépcsős képzettársításokra, rejtett összefüggések felismerésére van szükség, amíg bizonyos megadott szavaktól sikerül a megoldásig eljutni. Az ötletgazda hozzájárulását elnyerve magam is indítani tervezek egy nagyobb nyilvánosság előtt zajló hasonló játékot – akkor majd bővebben írok róla -, de hogy az érdeklődést felkeltsem, a poszt alján a Kramplay nevű játék egyik feladványát közreadom (várva akár megfejtéseket is a hozzászólásokban).

Előtte azonban még eldicsekszem azzal, hogy teljesen véletlenül ráakadtam egy online keresztrejtvényeket közreadó oldalon két saját aforizmámra. Röhej, de pár oszlopot és sort meg kellett fejtenem, amíg rájöttem, mely elmésségeimet gondolta méltónak a rejtvénykészítő arra, hogy megoldásként szerepeljenek. Erőfeszítésemet siker koronázta.

A linkek, ha valaki elszórakozna a képernyőn megfejthető skandináv típusú keresztrejtvényekkel:

És akkor a Facebook-csoportban zajló játék egyik emlékezetes feladványa abban a formában, ahogy megalkotója feladta nekünk:

kramplayMelyik műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

ELEFÁNT
DIÁK
SZABÓ

A megfejtés így áll elő: három szó, a fenti szavak sorrendjében.

Segítségül, könnyítésül annyit, hogy a megadott három szónak nincs közvetlen kapcsolata a kitalálandó művel (éppen ezért érdekes és nehéz a játék), hanem minden szóról egyesével úgy  kell egy-egy másik szóra, fogalomra asszociálni, hogy a három társításból aztán összeálljon egy háromszavas műcím.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!