Nekünk is ciki

levél

Kedves Károly, hidd el, ez már nekünk is ciki. A kollégákkal házon belül hosszan beszéltünk az esetről és a hozzá köthető más eseményekről, amelyek a szakmánkban így-úgy lecsapódtak, és van, ami nekünk is sok. Vidnyánszky kinevezésébe vagy az idei József Attila-díjasokba például szerintünk csak rosszindulattal lehet belekötni, de, szó se róla, Fekete György egyes megszólalásai a mi szemünket is csípik, Nyírő és Wass tantervbe emelése sem szerencsés, bár szerintünk azért jól indokolható; ezzel szemben  – igazad van – nem menthető a Táncsics-díj idei odaítélése Szaniszlónak, az ezt magyarázgató miniszteri kommunikáció pedig elég kínos (számunkra is), főleg ennek fényében.  De!

De mégsem gondoljuk azt, hogy nekünk akár egyénileg, akár a szerkesztőség nevében most be kellene állnunk azok sorába, akik botránnyá fújják a valóban sajnálatos esetet. Ebben egyrészt nem tartjuk magunkat illetékesnek (hisz profilunk a sok publicisztikai írás ellenére mégis inkább az irodalom, mint a zsurnalisztika), másrészt mi sem áll távolabb tőlünk, mint hogy annak a balliberális oldalnak a részéről keltett hisztériát erősítsük, amely az esetet csupán ürügynek tartja újabb rúgásra a nemzeti eszme iránt elkötelezett kormányzat és közösségek felé. Ha megfogalmaznánk valamilyen tiltakozást, abban a díj hibás odaítélését semmivel sem kárhoztatnánk jobban, mint a döntés ürügyén indított nemtelen támadásokat.

Mindezzel együtt tiszteletben tarjuk döntésedet, bár kicsit fáj nekünk, hogy csupán azért nem adsz nekünk kéziratot, mert lapunkban nyilvánosan nem határolódunk el Balog Zoltán döntésétől és a kultúrpolitika – ahogy te fogalmazol – „fasizálódásától”.

Bízunk benne, hogy az indulatok lecsillapodnak, a pillanatnyi (politikai) érdekek elhalványodnak, a vadhajtások elhalnak – és akkor lapunk szerzői közt üdvözölve téged közösen képviselhetjük a magyar kultúra maradandó értékrendjét.

Üdvözlettel

[név, hely, mai dátum]

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!