Számokba fojtva

szamokba2Az építész hasa okán már elmeséltem, hogy az 1990-es évek legelején, amikor Évával a budapesti mozikban először szabadultunk rá a friss nyugati kínálatra, habzsoltuk a Greenaway-filmeket. Még érződött a botrányszag A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője körül, és mi nem tudtunk betelni a felkavaró és páratlanul szuggesztív képi világgal s az ezt kísérő hatásos zenével. Ekkor lett kedvencünk a Számokba fojtva, amelyet most cirka 30 év után újranéztünk. A történetből már alig derengett valami, de a jelenetek és főleg a képek még mindig elevenen éltek bennünk, jó volt újra ráismerni ezekre a nagyon gondos beállításokra, újra hatásuk alá kerülni. De nemcsak az apró részletekben tobzódó, a belső és külső tereket mesterien variáló és vegyítő képek hatásosak, odafigyeltet magára a bizarr történet, kellemesen oldódik humorba a sok abszurditás, remek a zene. Mindezt egy nagyon pontosan kidolgozott szerkezet tarja egybe.

szamokba1Greenaway amúgy is nagy mestere a konstruálásnak, sokat ad mind a részletek felépítettségére, mind pedig arra, hogy a vizuális és verbális motívumok, a történések és a minden elem mögött ott álló jelentés mérnöki precizitású, bonyolult, de szerkesztettségében jól átlátható  konstrukciót alkosson.  Ebben a filmben ez a szándéka már-már túlzottan is jól érvényesül: a víz, a tűz, a tárgyak, az állatok, a gyilkosságok, a játékok, az azonos nevű nők – no és persze a számok – ismétlődő sorozatokat alkotnak, mindig minden ráfelel valami korábbira, minden előzmény előrevetíti a következményt, minden mindennel összefügg, ha más nem, hát vagy számtani vagy költői értelemben – voltaképp a metaforikus dialektika nagy képeskönyve ez a film, és amíg a számsor elejétől elérünk a szerelemsóvár halottkémmel lassan süllyedő csónak oldalára festett szimbolikus 100-asig, talán mindebből levonhatunk valami számszerűsíthetetlen tanulságot is a magunk számára.

több film

Számokba fojtva (Drowning by Numbers), 1988., angol-holland filmdráma, rendezte: Peter Greenaway, zene: Michael Nyman, operatőr: Sacha Vierny, főbb szereplők: Joan Plowright (Cissie Colpitts), Juliet Stevenson (Cissie Colpitts), Joely Richardson (Cissie Colpitts), Bernard Hill (Madgett), Jason Edwards (Smut)

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!