Asszociálj! – 10.

asszociacios-jateka megfejtést megadva! | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé.

A kis jubileum alkalmából egy nehéznek, de szépnek szánt feladvány:

10. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?


FEHÉR
FEHÉR
FEHÉR

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe. A szavak egyike névelő, erre nincs utalás. A további három szóra a fentiek sorrendjében következtethetünk. A feladványt nehéznek gondolom, ezért a súgásokig 6 pontot ér a  megfejtés, és előtte kis segítséget is adok: magyar mű címét keressük, és az első két asszociációhoz képest (amelyek közvetlenek) a harmadik esetben eggyel több képzettársító lépést kell tennünk a keresett szó megtalálásához.

1. súgás: A harmadik asszociáció közbülső lépcsőfokaként nagy írónk regénycíme lehet az összekötő kapocs. 2. súgás: Fentebb Jókai Szabadság a hó alatt regényére gondoltam, de legalább ilyen célravezető Ady Mag hó alatt verscíme.

Megfejtés:

Ház a sziklák alatt

Tatay Sándor 1947-ben írt novellájából Makk Károly 1958-ban rendezett filmtörténeti jelentőségű filmdrámát Görbe János, Psota Irén és Bara Margit főszereplésével.

FEHÉR >> a Fehér Ház >> HÁZ
FEHÉR >> Fehér sziklák (Zorán slágere) >> SZIKLÁK
FEHÉR >> hó >> a hó alatt >> ALATT

A harmadik asszociációban a közvetlenül adódik a fehérből (fehér, mint a hó, hófehér). A következő lépésben adódó a hó alatt szokványos, gyakran használt kifejezés, de műcímekben is szerepel (Szabadság a hó alatt– Jókai; Mag hó alatt – Ady). Az alatt szóhoz más úton is el lehetett jutni – mint ezt néhány játékos meg is tette.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a játékot. >> itt a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Szegi Hunor 6
KapitányG 6
Fekete János 6
Varga István 6
Barna Csaba 6
Popovics Alexandra 6
Szente-Varga Anna 6
Klára BTóth 6
Etike 5
MEG 4
Hinger Tamás 4
Homo Ludens 4

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!