Asszociálj! – 15

asszociacios- jatekmegfejtés megadva!korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk az új feltörő leírását és hívószavait:

15. feladvány

Sorrendet alkotó öt elemből áll az a halmaz, amelynek négy elemére az alábbi hívószavak alapján asszociálhatunk.

HÍD
KÖRÚT
?
UTCA
HEGY

Megfejtésként annak a harmadik elemnek a nevét kérem beküldeni, amelyre nincs utalás.

1. súgás: ha tágítanám a halmazt, a HÍD elé azt írhatnám, hogy TÉR. 2. súgás: Az az elem, amelyikre a TÉR utal, az ideiglenes jelzővel használatos, ezért nem tartozik szorosan az öt elem közé.

Megfejtés:

Sólyom László

HÍD >> Árpád-híd > Árpád > GÖNCZ ÁRPÁD
KÖRÚT >> Ferenc körút > Ferenc > MÁDL FERENC
?
UTCA >> Pál utca > Pál > SCHMITT PÁL
HEGY >> János-hegy >> János > ÁDER JÁNOS

A megválasztott köztársasági elnökök sorából Sólyom László hiányzott. Szűrös Mátyás ideiglenes elnökre a súgások utaltak, amelyeket a Facebook-csoportban még megtoldottam ezzel: …és akkor hogy teljesen precízek legyünk (és ez bónusz súgás a Ludus tagjainak): az UTCA és a HEGY közé is beilleszthető egy elem, erre mondjuk KÓRHÁZ lehetne az utalószó, ennek a jelzője pedig kb. az, hogy „jogkörét ideiglenesen ellátó” – ez utóbbi Kövér László rövid jogkörgyakorlására utalt.

A megfejtéshez a budapesti objektumokkal együtt vagy azok mellett műcímek is segíthettek: Tóth ÁRPÁD A hídon c. verse, Molnár FERENC A Dohány-utca és a Körút-sarok c. „aszfaltregénye”, no meg persze a Pál utca is az ő regénye nyomán világhírű. A János-hegy pedig a közismert operettsláger címében szerepel.

Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek. >> a következő fejtörő


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször (de nem feltétlenül minden helyes megfejtés beküldése után!) frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
Szegi Hunor 4
Varga István 4
KapitányG 4
Szente-Varga Anna 4
Barna Csaba 4
Hernádi Gábor 2
Homo Ludens 2

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!