A 42. asszociáció

asszociacios- jatek (frissítve-javítva!) Figyelem, visszaállunk a korábbi menetrendre! Ez az utolsó nyári feladvány! Szeptembertől heti 2 alkalommal jelentkezem (szerdán és vasárnap). A játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | Ha elsők közt szeretnél értesülni az új feladványokról, lépj be a Ludus csoportba > a közösségi oldalról privát üzenetként is beküldheted megfejtésed (másik lehetőség a feladvány alatti űrlap). | Pontverseny: a legeredményesebb 10 megfejtő az összesítés után könyvjutalomban részesül: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően újra  kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. – Íme, máris itt van a

42. feladvány

Mely mű címére asszociálhatunk az alábbi hívószavak alapján?

SZONETT
DRÁMA
REGÉNY

Magyar szerző művét keressük, amelynek címe három szóból áll, ebből egy névelő (erre nincs utalás), egy pedig összetett (erre kettő is van) A mű címe a megadott hívószavakra adódó asszociációk sorrendjében áll össze. A megfejtés értéke az első súgásig  5 pont. Frissítés: 2 órán belül nem jött helyes tipp, így picit segítek. Aminek a címét keressük: prózamű, de más műfajú feldolgozásban is ismert.

1. súgás: az első asszociációban indokolt lehet ez a lépés: SZONETT >> SZONETTEK

2. súgás: Amit keresünk: egy elbeszélés és a belőle készült tévéfilm címe. A szerzőnek több más művét is megfilmesítették.

A megfejtés:

A portugál királylány

Déry Tibor elbeszélése, amelyből Esztergályos Károly készített tévéfilmet 1973-ban hasonló címmel. Déry  több válogatáskötete is ezt a címet kapta, németül is ezen a címen jelentek meg elbeszélései.

SZONETT >> Portugál szonettek (Elizabeth Barrett Browning) > PORTUGÁL
DRÁMA >> királydráma (műfaj) >> KIRÁLY
REGÉNY >> lányregény (műfaj) >> LÁNY

Köszönöm a játékot, gratulálok a nehéznek bizonyult feladvány megfejtőinek. >> a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
 Varga István  5
 KNT  5
 Nagy Attila  5
 Szegi Hunor  5
 Terstyánszky Anna  4
 Szimkovics Tibor  3
 KapitányG  3

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!