A 29. asszociáció

asszociacios- jatekKözzétettem a megfejtést | Ötven fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a három nyári hónap folyamán heti 1 feladvánnyal jelentkezem vasárnaponként. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-felhasználók küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról, ahol a Ludus csoport oldalán is folyik a játék – bárki beléphet és bárki feladhat saját fejtörőt!).

A játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT |

A játék öröme elsődleges, de  pontverseny is zajlik, a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően a nyári hónapokban kb. 48-48 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. – Most pedig itt a

29. feladvány

Mely mű címére asszociálhatunk az alábbi szavakról:

FÖLDESÚR
POLGÁR
MUNKÁS

A megfejtés egy mű címe, amely 2 szóból álló. Ezek egyikének két összetevőjére külön kell asszociálni. A műcím a fent megadott hívószavak sorrendjében áll össze. Segítségül: az első két asszociáció közvetlen, a harmadikban azonban több lépésre és szabadabb társításra van szükség.

1. súgás: a keresett mű nonverbális, 2. súgás: a hortobágyi híd utolsó luka

Megfejtést:

Újvilág szimfónia

Antonín Leopold Dvořák 1893-ban írt IX. szimfóniájának eredeti címe Az új világból, de a fenti néven vált a legismertebb szimfonikus művek egyikévé. Leginkább a IV., záró tétele népszerű (alább Herbert von Karajan vezényli a bécsi szimfonikusokat)

FÖLDESÚR >> Az új földesúr (Jókai) >> ÚJ
POLGÁR >> világpolgár >> VILÁG
MUNKÁS >> régi magyar cigarettanév, mint a Symphonia is >> SZIMFÓNIA

Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek. Új feladvány hamarosan.


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
 Szegi Hunor  4
 KapitányG  4
 Varga István  4
 Barna Csaba  4
 Terstyánszky Anna  4
 Szimkovics Tibor  4
 KNT  3
 Fekete János  3
 Hernádi Gábor  2
 Popovics Aleandra  2

Szólj hozzá!