A 45. asszociáció

asszociacios- jatekFigyelem, vannak frissítések a feladvány megadásában! Egy névelő-probléma is adódott időközben! Visszaálltunk a korábbi menetrendre! Szeptemberben heti 2 alkalommal jelentkezem (szerdán és vasárnap). A játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | Ha elsők közt szeretnél értesülni az új feladványokról, lépj be a Ludus csoportba > a közösségi oldalról privát üzenetként is beküldheted megfejtésed (másik lehetőség a feladvány alatti űrlap). | Pontverseny: a legeredményesebb 10 megfejtő az összesítés után könyvjutalomban részesül: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően újra kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé.

45. feladvány

Mely mű címére asszociálhatunk az alábbi hívószavak alapján?

MAGYAR
MAGYAR
MUNKÁCSY

A megfejtés egy mű 3 szóból álló címe, amely a fenti hívószavakra adódó asszociációk sorrendjében állíthatunk össze. Ezúttal is jelentős alkotó kiemelkedő művéről van szó. Frissítés: talán annyit még, hogy az első két asszociáció nagyon közvetlen, a harmadik kicsivel áttételesebb (de az sem többlépcsős). Újabb frissítés (09.11 délelőtt): Még nem érkezett helyes megfejtés, 5 pontra emelem a tétet. Újra hangsúlyoznám a jelentős alkotót és a kiemelkedő művet. Ezt inkább csak felfelé tudnám fokozni: a legnagyobbak egyike, világhírű, vagy akár: korszakos jelentőségű. További segítség még az esti súgás előtt: több műfajban ismert ilyen című mű, ezek alapja azonos.

Frissítés (09.11): Újabb megfejtések során szembesültem azzal, hogy  A MŰ CÍMÉNEK NÉVELŐS VÁLTOZATA gyakoribb az internetes találatok között. Elnézést azoktól, akik emiatt vetették el az esetleg megtalált címet. Természetesen elfogadom a névelős, azaz NÉGY SZÓBÓL ÁLLÓ megoldást is.

1. súgás: Pentameron

2. súgás: Gozzi

Megfejtés:

(A) Három narancs szerelmese

MAGYAR > Három a magyar igazság > HÁROM
MAGYAR > Magyar narancs > NARANCS
MUNKÁCSY > A nap szerelmese (Munkácsy-életrajz, Dallos S.) > SZERELMESE

A világhírű és a maga műfajában korszakalkotó opera története eredetileg Giambattista Basile mesegyűjteményében (Pentameron) bukkant fel a 17. században, ezt dolgozta fel színpadi művé Carlo Gozzi a 18. század derekán, s ez utóbbi szolgált Szergej Prokofjev 1921-ben Chicagóban bemutatott groteszk operája alapjául.  Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek és elnézést a nevelőhasználattal kapcsolatos figyelmetlenségemért. Következő feladvány hamarost.

 

Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
 Rák Béla  5
 KapitányG  5
 Barna Csaba  5
 Szimkovics Tibor  4
 Varga István  4
 Szegi Hunor  4
 Terstyánszy Anna  4
 Nagy Attila  3
 Popovis Alexada  3
 Harsányi Judit  3
 Mezey László  3
 Galló Ágnes  3

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!