Akt, aktabb, legaktabb

aktok Százszámra találhat aktfotókat az, aki a harmincas éveit taposó kijevi fotós, Ruszlan Lobanov nevére rákeres az interneten. Nevét persze inkább ukrán verzióban, cirill betűkkel – Руслан Лобанов – vagy angolos átírásban (Ruslan Lobanov) tanácsos beütni a Google képkeresőjébe – akkor viszont ömlenek a meztelen nők minden mennyiségben. Többségük gondosan kivitelezett, igényes beállítású munka. Művészfotók – vágnám rá az egyszerűség kedvéért a legjobbakra. De azért még ezeknél is pici lábjegyzet kívánkozik arról, hogy a kimódolt, teátrális beállítások legalább annyit rontanak a fotók értékén, mint amennyit a részletgazdagság és igényes helyszínválasztás hozzáad. A második lábjegyzet óhatatlanul a női bájakról szólna: itt kérem olykor a tetten érhető öncélúság esete forog fenn. A keblek és szeméremtestek nem mindig esnek át esztétikai transzformáción, hanem azon pőreségükben hirdetik az erotikus tartalmat. Ami persze nem baj, csak ez így mégis inkább kommersz, mint művészi. 

A kevésbé sikerült képeken a lábjegyzetek feljönnek a főszövegbe. Túl mesterkélt, túl direkt megoldásokat látunk, és bizony a nyálcsorgató szándék itt már nem leplezhető: ezek már inkább csak művészi ambícióval fellépő reklámfotók. Szépek, igényesek, messze állnak a gagyitól – de az a bizonyos művészi ambíció nem került eléggé közel a céljához.

Végül pedig akadnak bizony kifejezetten ízléstelen, olcsó megoldásokkal operáló képek is, bár kétségtelen, hogy ezekből van kevesebb.

Az akt hálás műfaj. Csak veszélyes, ha valami aktabb az aktnál. No meg aztán, persze:

Kinél-kinél másutt húzódik az esztétikum és a kommersz  közötti határ, valaki hatásosnak ítélheti azt, ami más szerint csak hatásvadász… A jobbra fent látható és az alanti képek – minden mesterkéltségük ellenére – szerintem rendelkeznek az erotikán túlmutató művészi erővel. Hogy nem csupán ilyeneket készít az ukrán fotós, ellenőrizhető az ide feltöltött galériában: Pucér nők minden mennyiségben. Aki ennél is többre vágyik,  guglizzon rea a fotográfus nevére  – vállalva a bőség zavarában való tobzódás kellemetes kockázatát.

akt-lobanov

akt1lobanov

meztelen-no

aktRuslanLobanov

Aktfotók Google kereséssel

Kijevben élő fényképész: Ruslan LobanovРуслан Лобанов. Írd be nevét a keresőbe: első organikus Google találatok. Művészi akt fotók keresése az interneten.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!