Képzettársam – 1

frissítés, jan. 12: A megfejtés közzétéve! Összesen 6 helyes megfejtés érkezett. >előzmény

Asszociációs játék: Képzettársam (1)

Képzettársam - asszociációs játékAmikor Arabella még alig tudott magyarul, afféle irodalmi nyelvórákat tartottam neki rövid ungvári tartózkodásai során. Egy ízben A Toldiból olvastam fel az Ötodik éneket, Miklós emlékezetes farkaskalandját. A végére érve megkértem, foglalná össze röviden, mit értett meg belőle. Arabella angyali ártatlansággal ezt bírta mondani: „Magyar nekimegy farkasok”. Nagyot kacagtam, mulatságosnak találtam, hogy alkalmi tanítványom nem nevén nevezte a hőst, hanem – idegenajkú lévén – az jött le neki az egészből, hogy egy magyar ember volt az, aki megküzdött a farkasokkal. | Arabella sajátos összefoglalója képezi asszociációs játékom első feladványának kiinduló szavait. Ezekből egy mű címét kell kitalálni, de az természetesen nem a Toldi: itt másfajta képzettársításokra lesz szükség, hogy milyenekre, azt >> itt írtam le példákkal illusztrálva.

Játékomat minimum 50 fordulósra tervezem (hetente 1 feladvány), a részvevők a helyes megfejtések beküldésével pontokat szerezhetnek és az év végi összesítés után szerény jutalomra is számíthatnak. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál. Egy ideig a kommentelés lehetőségét zárva tartom, megfelelő számú megfejtés vagy kellően hosszú idő elteltével azonban feloldom – ekkortól majd ott is lehet tippelni ötletelni (Facebookos bejelentkezéssel), és én is fogok szükség esetén segítséget adni a megfejtéshez. A lentebbi Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés cím alatt követhető nyomon a játék állása és majd a megfejtés és az eredményhirdetés is itt lesz olvasható. Megszabott megfejtési határidő nincs, ez a részvevők aktivitásától függ.

Jöjjön tehát az

1. feladvány

Melyik műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból:

MAGYAR
NEKIMEGY
FARKASOK

A megfejtés egy műalkotás 3 szóból álló címe. A cím egyes szavaira a fenti szavak sorrendjében asszociálhatunk.


Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés

Az alábbiak utoljára frissítve: 2014. január 12. – Ez a forduló lezárult, megfejtést már nem lehet beküldeni, hiszen az alább olvasható.

Helyes megfejtést beküldők száma 6
Megfejtést beküldők teljes száma 7

 

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >> összesítés
Varga István 5
Yotzoo 5
Nagy Attila 2
Ernyei Bea 1
Hinger Tamás 1
Szegi Hunor 1

Megfejtés:

A megfejtés:

Vándor éji dala

Johann Wolfgang Goethe verse. Számos magyar fordítása ismert, Tóth Árpádé itt olvasható.

A megfejtés menete:

MAGYAR >> Magyar vándor >> VÁNDOR
NEKIMEGY >> Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak >> ÉJI
FARKASOK >> Farkasok dala >> DALA

A Magyar-vándor  eredetileg Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász nevéhez fűződő elem a lólengésben,  szójátékként ezt használta fel Herendi Gábor rendező 2004-es filmvígjátékában (Magyar vándor).  A Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak Arany János Családi kör c. versének egyik legismertebb sora. A Farkasok dala Petőfi Sándor verse, gyakran idézik utolsó sorait: Részünk minden nyomor… /
De szabadok vagyunk!

Köszönöm a játékot! >> Következő feladvány

Pontozás, díjazás

A helyes megfejtéssel jelentkezők közül az első 3 beküldő 5-5 pontot kap, a következő 3 pedig 4-4 pontot, minden további megfejtő 3-3 pontot szerezhet egy-egy feladvány helyes önálló megfejtésével. A játék menetében egy időn túl segítséget adok (hozzászólás formájában), itt a kis segítség utáni megfejtők 2-2 pontot kapnak, a nagyobb segítség utániak pedig egyet-egyet.  A pontokat fordulónként összesítem, az év végén a legtöbb pontot szerzett játékos három, a második és harmadik helyezett egy-egy BDK-könyvet kap szerény jutalmul (igény szerint dedikálva vagy anélkül). Külön oldalon érhető el az >> összesített ponttáblázat <<.

Facebook hozzászólások

“Képzettársam – 1” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!