Asszociálj! – 13

asszociacios-jatekA megfejtést közzétettem! | Az első 10 feladványban műcímeket kerestünk, most néhány fejtörőben egy halmaz vagy sorozat hiányzó elemét keressük. A hívószavakról valamely csoport vagy sor elemeire lehet következtetni, ez utóbbiak közül hiányzik az, amelynek neve a megfejtés. Példák megfejtéssel együtt itt találhatók:  a játék leírása << segítség. Érdemes a korábbi rejtvényeket is megnézni.

korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk, hogyan szól a

13. feladvány

A megadott szavakból egy zárt csoport sorrendben következő elemeire asszociálhatunk. Melyik elemre nézve helyettesíti kérdőjel az utalást? KUTYA PRESSER JÁMSCSIK ? Megfejtésként a halmaz hiányzó elemét kell beküldeni. (Frissítés: újra 5-re emelem a megszerezhető pontok számát)

1. súgás: A családnevek gyakran jelentek valamit – ha nem is mindig magyarul. 2. súgás: Pöf-pöf.

Megfejtés:

kipufog

Szív, sűrít, gyújt, kipufog – a négyütemű robbanómotor munkafázisainak köznyelvben szokásos felsorolása, egyben a Sub Bass Monster zenekar sokak körékben igen népszerű számának a címe.

KUTYA > Kutyaszív (Bulgakov regénye) > SZÍV
PRESSER >  francia ige, jelentése: szorít, összenyom, présel, sűrít: lásd > SŰRÍT
JÁMSCSIK >  És nótára gyujt a jámscsik. (Puskin; lásd) > GYÚJT
? – hiányzott az utalás a negyedik elemre, éspedig erre: KIPUFOG

A középső asszociációhoz még annyit, hogy a ’presser’ szó más nyelveken is többnyire olyasmit jelent, ami-aki sűrít, tömörít (sajtoló, prés, préselő). Gratulálok a megfejtőknek és sajnálom, hogy sokaknak nem sikerült – nekik is nagyon köszönöm a játékot. Új feladvány: a 14. asszociáció

Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Szegi Hunor 5
Szente-Varga Anna 5
Barna Csaba 5
KapitányG 4
MEG 4
Varga István 4
Homo Ludens 4

 

Szólj hozzá!