Asszociálj – 2.

asszociacios-jateka megfejtés közzétéve | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Íme tehát a

2. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

FÉNY
VILÁGÍTÁS
NAPSUGÁR

A megfejtés egy nagyon ismert mű címe, amely 4 szóból áll. Ezek egyike névelő, a továbbiakra a megadottak sorrendjében egyesével következtethetünk.

1. súgás: az első lehetséges asszociációban a fény felülről érkezik, mégsem napsugár; a másodikban a világítás nem beltéri. 2. súgás: a harmadik asszociációban a megadott és a keresett szó együtt ugyancsak műcímet alkot.

Megfejtés:

A Pál utcai fiúk

FÉNY >> Pál a mennyei fény hatására világosodott meg >> PÁL
VILÁGÍTÁS >> utcai világítás >> UTCAI
NAPSUGÁR >> A Napsugár fiúk >> FIÚK

Midőn Saul (a későbbi Pál) Damaszkuszhoz közeledett, „nagy hirtelenséggel fény sugárzá őt körül a mennyből” (ApCsel 9:13), ennek döntő szerepe volt pálfordulásában. Az utcai világítás köznyelvi szókapcsolat.  A Napsugár fiúk Neil Simon népszerű komédiája (The Sunshine Boys), jelenleg a Madách Színház tarja repertoárján.

Megjegyzés: több megfejtő közléséből tudom, hogy az első képzettársításban Szécsi Pál Fák, virágok, fény c. száma vezette őket nyomra, és volt aki Ignotus Pál Fény, fény fény c. könyvkritikája alapján asszociált. Azt gondolom, ez a játék erényét mutatja: még ha más úton is indulunk, akkor is csak egyetlen megfejtés helyessége igazolódik be. Megjegyzem azonban, hogy művek szerzőinek keresztnevét az eredeti elgondolásban nemigen szerepeltetném: ez túl laza kapcsolat. Saul Pállá válásában a ‘PÁL’ erőteljesebb és a fénnyel való kapcsolat is nyomatékosabb.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a játékot. Még ma: Következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 4
Szente-Varga Anna 4
Szegi Hunor 4
cyberpop 4
Hinger Tamás 4
Homo Ludens 4
Czirják Rita 4
MEG 4
Erdélyi Eszter 4
Ernyei Bea 4
 Nagy Attila 4
Varga István 4
Barna Csaba 4
Popovics Alexandra 4
Fekete János 4
bence&csönge 4
Hidi Tünde 4
KláraBTőth 2

A játék friss feladványairól és híreiről itt értesülhetsz leghamarabb: Ludus csoport


 

Facebook hozzászólások

“Asszociálj – 2.” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Hát kedves Balla úr azt hiszem az ön asszociációs játékai számomra túl nagy kihívást jelentenek. Sajnos csak utólag levezetve egyszerűek, aminek talán első számú oka az én műveletlenségem. Bár kissé szégyellve, de fel nem adva próbálkozom és remélem egyszer megérzem majd a siker örömét, ha képes leszek legalább egyet megfejteni! :) U.i: Vigyázzon magára és családjára e vészterhes időkben!

Szólj hozzá!