Asszociálj! – 37

asszociacios- jatekEz most egy nehezebb feladvány, mert harmadik asszociációja rejtettebb a szokásosnál. – Nyári menetrend: heti egy új feladvány vasárnap esténként. A játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | Ha elsők közt szeretnél értesülni az új feladványokról, lépj be a Ludus csoportba > a közösségi oldalról privát üzenetként is beküldheted megfejtésed (másik lehetőség a feladvány alatti űrlap). | Pontverseny: a legeredményesebb 10 megfejtő az összesítés után könyvjutalomban részesül: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően a nyári hónapokban kb. 48-48 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. – És már itt van a

37. feladvány

Mely mű címére asszociálhatunk az alábbi szavakról:

TEJES
TEJ
TEJES-EMBER

A megfejtés egy mű címe, amely 3 szóból áll. Ezek egyike névelő, ehhez nem tartozik hívószó, a továbbiak egyike összetett, a két komponensre külön kell asszociálni. A cím a fenti hívószavak sorrendjében rakható össze. Az első két asszociáció közvetlen, a harmadik rejtettebb  és toldalékkorrekcióra szorul. A megfejtés valószínű nehézségére tekintettel minden jó megoldás 6 pontot ér és ezúttal 3 súgás várható (kedd, csütörtök, szombat).

1. súgás: A 3. asszociációban van tejes-ember, de nincs Tóbiás, még háztető is adódik, de hegedűst hiába keresünk. Ám egy népi hangszer esetleg megszólalhat a közelben.

2. súgás: Az első két asszociáció köznyelvi, a harmadik irodalmi, mint ahogy irodalmi az a mű is,amelynek címét keressük.

3. súgás: darabokban

A megfejtés:

Kocsi-út az éjszakában

Ady híres versének a címe így állt össze.

TEJES > Tejeskocsi > KOCSI
TEJ > Tejút > ÚT
TEJES-EMBER a kéményen > Weöres: Az éjszaka csodái > ÉJSZAKÁBAN

Az első súgásban a Weöres-vers elemeire utaltam (háztetők; mint furulyát), a harmadikban az Ady vers egyik kulcsszavára utaltam (Minden Egész eltörött, / Minden láng csak részekben lobban, / Minden szerelem darabokban.)

Köszönöm mindenkinek fejtörést a gratulálok mindenkinek, aki megbirkózott a nehéz feladvánnyal. A következő könnyebb, játékosabb: >lásd

 


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
 KapitányG  6
 Szegi Hunor  6
 Varga István  6
 Szimkovics Tibor  5
 Terstyánszky Anna  4
 Harsányi Judit  3
 Popovics Alexandra  3

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!