Asszociálj! – 4.

asszociacios-jatekmegfejtés közzétéve! | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk, hogyan szól a

4. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

MOST
SZIVEMBŐL
KERESZT
KOPORSÓNK

A megfejtés egy mű 5 szóból álló címe. Ezek egyike névelő, a többire a fentiek sorrendjében következtethetünk. | A helyes megfejtés az első segítségig 5 pontot ér.

1. súgás:  A négy asszociáció közül kettőben a magyar költészet egy-egy jelentős, jól ismert műve lehet segítségünkre. 2. súgás:  Az 1. súgás a második és negyedik asszociációra vonatkozott. A fennmaradók közül az egyikben politikai tájékozottságunknak és/vagy nyelvismeretünknek vehetjük hasznát, a másikban a hívószó a keresett szóval úgy is összetételt képezhet, ha elé írjuk, és úgy, ha mögé illesztjük.

Megfejtés:

Híd a zavaros víz felett

Bridge over Troubled Water – a Simon and Garfunkel formáció ötödik, egyben utolsó nagylemezének (1970) a címe; az album több mint 25 millió példányban kelt el. A világszerte legismertebb dalok egyikének tartott címadó számot magyarul olykor más néven is említik, de a fenti fordítás a leggyakoribb.

MOST >> Most-Híd >> HÍD
SZIVEMBŐL >> „…szivemből folyt volna tova, / zavaros, bölcs és…” >> ZAVAROS
KERESZT >> Vízkereszt, keresztvíz >> VÍZ
KOPORSÓNK >> „A pap már spanyolul morogja koporsónk felett:” >> FELETT

Most-Híd – szlovákiai politikai párt Bugár Béla elnöklete alatt (szlovákul most = híd). | „Mintha szivemből folyt volna tova, / zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.” – József Attila A Dunánál c. versének közismert sorai. | A kereszt és a víz két köznyelvi összetételt is képez, de eszünkbe juthatott William Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok c. darabja is. | „A pap már spanyolul morogja koporsónk felett: / »A halál gyötrelmei körülvettek engemet«” – Márai Sándor Halotti beszédének sorai.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a részvételt! És itt az újabb feladvány!


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 5
Hinger Tamás 5
Szente-Varga Anna 5
Czirják Rita 5
Varga István 5
Szegi Hunor 4
Homo Ludens 3
Fekete János 3
Hidi Tünde 3
Nagy Attila 3
MEG 3
bence&csönge 3
Popovics Alexandra 3
Barna Csaba 3
Ernyei Bea 3

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!