Asszociálj! – 6.

asszociacios-jateka megfejtést közzétettem! | az asszociációs játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Nézzük, mit rejt a

6. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

KIRÁLYOK
RIPACSOK
PURITÁNOK

A keresett mű címe 2 szóból áll. Ezek egyike összetett, a két összetevőre külön kell asszociálni. A megfejtés a 3 hívószó sorrendjében áll össze.

1. súgás: A feladvány második asszociációjának keresett szava nem csupán összetevőjét képezi a megfejtendő műcímnek, hanem a szó jelöltje ebben a műben másként is szerepelt. 2. súgás: Az első súgás értelmet nyer, ha megtoldom ezzel: Ljubimov 1981.

Megfejtés:

Háromgarasos opera

Dreigroschenoper – Bertolt Brecht színműve (1928). A művet 1981-ben Jurij Ljubimov a Nemzeti Színházban állította színpadra Törőcsik Marival és Garas Dezsővel.

KIRÁLYOK >> Háromkirályok >> HÁROM
RIPACSOK >> Sándor Pál filmje > Garas (Dezső) > GARASOS
PURITÁNOK >> Bellini A puritánok címen operát írt >> OPERA

Háromkirályok – a bibliai napkeleti bölcseknek ez az elnevezése többek között József Attila Betlehemi királyok c. verséből is ismert. | Sándor Pál 1980-as Ripacsok c. filmje a főszereplők okán akár kernes és garasos jelzőkkel is ellátható | A puritánok (teljes cím: A skóciai puritánok I Puritani di Scozia – Vincenzo Bellini háromfelvonásos operája.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a részvételt. >> a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 4
Hinger Tamás 4
Popovics Alexandra 4
Barna Csaba 4
Varga István 4
Erdélyi Eszter 4
Fekete János 4
Szente-Varga Anna 4
Hidi Tünde 3
Csengey Balázs 3
MEG 3
Homo Ludens 3
Szegi Hunor 3
Nagy Attila 2
bence&csönge 2
KláraBTóth 2

 

Szólj hozzá!