Egy Google-titok

google-első-helySzámos olyan – szakmainak mondható – blogot működtetek, amelyekben a keresőoptimalizálással kapcsolatos írásokat, észrevételeket, tanácsokat teszek közzé. Most mégsem ezekben, hanem itt, főblogomban fecsegem ki egyik titkomat arról, hogyan érem el azt, hogy az általam optimalizált honlapok az előre kiválasztott keresőkérdésekkel a Google találati lista első helyére, vagy legalábbis első oldalára kerüljenek. Illetve pontosítok: az említett blogokban is leírt nagyon sok szakmai követelmény mellett mi az a plusz, mi az a fogás, mi a folyamatnak az a rézkígyója, amellyel sikeres tudok ebben lenni. De még ezt is szűkítenem kell, mert én bizony több rézkígyóval is rendelkezem, de itt most csak az egyik frissen szidolozottról és szépen csillogóról szeretnék beszámolni. Vagyis nem arról, hogy sikereim egyik titka a kreativitás (a szokványostól eltérő saját megoldások alkalmazása), a másik az, hogy magas olvasottságú weboldalakat és blogbejegyzéseket tudok létrehozni, a harmadik az, hogy másfél évtized alatt több tízezer webcímből (URL) álló grandiózus honlaprendszert építettem. Nem. Az új trükköm, fogásom, felfedezésem, titkom az – aki tudja, csinálja utánam! – , hogy az egyes keresőkérdésekre adódó választ már a magán a Google-találatok listáján megjelenítem. Vagyis elérem, hogy a Google megjelenítse. Miután az oldalamat akár meg sem kell nyitni, a válasz anélkül is szembeötlik! Hogy érthető legyen:

Ha valaki megkérdezi a mindentudó Guglitól, hogy Hány kilométerre van a Balaton Budapesttől,  a következő eredményt kapja (csak a lista tetejét mutatom):

balaton-budapestLátszik, hogy az én balládiumos oldalam, amely az első helyen szerepel, már itt, a találati listán megadja a választ, míg a további oldalakon  csak megnyitás után található meg a keresett adat! Még a Wikipédia is csak akkor ad segítséget, ha megnyitottuk és megkerestük a kilométerszámot.

Az én oldalam pontosan a látható módon viselkedik számos megyeszékhely és európai főváros esetében, illetve a másképp, más szóhasználattal feltett kérdésekre is remekül reagál (Milyen messze van Párizs Budapesttől, Hány km a Bécs Budapest távolság stb. – tessék kipróbálni!). Ráadásul: ezeket az első helyezéseket úgy értem el, hogy a külső linképítésre (amely a Google-siker fő tényezője) alig fordítottam figyelmet.

No de miért jó nekem az, ha első vagyok a Gugliban ilyen magam-kreaálta keresőkérdésekkel?! Hát azért, mert ez az egyetlen oldalam kb. napi 600 látogatói kattintást hoz a rendszerbe (igen! – bár a szükséges adathoz meg se kellene nyitni, nagy szorgalommal mégis rákattintanak a kedves böngészők), az pedig pontosan tudható, hogy minden egyes keres-talál-kattint interakció az adott oldalt, azon keresztül pedig a köréje épített webrendszert erősíti. Ez pedig azért fontos, hogy hasonló sikerrel tudjak megoldani más feladatokat, például azt, hogy az általam támogatott weboldalt találja meg elsőként az az érdeklődő is, aki nem a Balatonra utazik, hanem történetesen megbízható ügyvédi irodát keres Ukrajnában.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!