Képzettársam – 3

megfejtés közzétéve | a játék eredete | a játék leírása  | eddigi feladványok | a játék állása

Képzettársam - asszociációs játék
asszociációs játék

A képzettársításokra alapuló játék keretében heti 1-2 feladvánnyal jelentkezem. A részvevők a helyes megfejtés beküldésével pontokat szerezhetnek és az év végi összesítés után szerény jutalomra is számíthatnak. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A kommentelés lehetőségét kezdetben zárva tartom, majd megfelelő számú megfejtés vagy kellően hosszú idő elteltével feloldom – ekkortól ott is lehet tippelni, ötletelni, és én is ott adok kis segítséget a megfejtéshez. A lentebbi Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés cím alatt követhető nyomon a beküldők száma, és majd a megfejtés, eredményhirdetés is itt lesz olvasható. Lássuk a friss-ropogós új feladványt:

3. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

KIRÁLY
MENYÉT
ÉRSEK

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe, ezek egyike névelő. A további háromra a fenti szavak sorrendjében asszociálhatunk.


Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés

Helyes megfejtést beküldők száma 9
Megfejtést beküldők teljes száma 9

 

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Csordás László 5
Ernyei Bea 5
Szegi Hunor 5
Hinger Tamás 4
Katz Györgyi 4
Varga István 4
Nagy Attila 3
Erdélyi Eszter 1
Yotzoo 1

Megfejtés:

Az öreg hölgy látogatása

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) drámája. Számos feldolgozása ismert, az 1964-es filmváltozat Ingrid Bergman és Anthony Quinn főszereplésével készült.

KIRÁLY >> Az öreg király >> ÖREG
MENYÉT >> hölgymenyét >> HÖLGY
ÉRSEK >> Az érsek látogatása >> LÁTOGATÁSA

Az öreg király a (nép)mesék állandó szereplője. | A finnugor eredetű hölgy szavunk eredeti jelentése: kisebb (menyétféle) prémes állat, illetve  nő, nőstény(állat);  a XIV. század végén hermelint (hölgymenyét, Mustela erminea);  és nemes hölgyet egyaránt jelentett, később kikopott a használatból, csak a nyelvújítás korában újították föl. A menyét szó hölgy, nő jelentését megtaláljuk a meny és menyasszony szavakban. A megoldáshoz elvezethetett Leonardo da Vinci Krakkóban található remeke is, amely Menyétes hölgy és Hölgy hermelinnel címen egyaránt ismert. | Az érsek látogatása Bodor Ádám 1999-ben megjelent regényének a címe.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a játékot. >>a következő feladvány

Pontozás, díjazás

A helyes megfejtéssel jelentkezők közül az első 3 beküldő 5-5 pontot kap, a következő 3 pedig 4-4 pontot, minden további megfejtő 3-3 pontot szerezhet egy-egy feladvány helyes önálló megfejtésével. A játék menetében egy időn túl segítséget adok (hozzászólás formájában), itt a kis segítség utáni megfejtők 2-2 pontot kapnak, a nagyobb segítség utániak pedig egyet-egyet. A pontokat fordulónként összesítem, az év végén a legtöbb pontot szerzett játékos három, a második és harmadik helyezett egy-egy BDK-könyvet kap szerény jutalmul (igény szerint dedikálva vagy anélkül). Külön oldalon érhető el az >> összesített ponttáblázat <<

Facebook hozzászólások

“Képzettársam – 3” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!