Képzettársam – 8

a megfejtés közzétéve | a játék eredete | a játék leírása << segítség | eddigi feladványok | a játék állása | friss: változások a játék menetében | csatlakozz: Ludus csoport

Képzettársam - asszociációs játék Február 16-án új sorozat indul! A képzettársításokra alapuló játék jelenleg heti 2 feladvánnyal jelentkezik 10 fordulón keresztül. A részvevők a helyes megfejtés beküldésével pontokat szerezhetnek és az összesítés után szerény jutalomra is számíthatnak. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A hozzászólás lehetőségét kezdetben zárva tartom, majd rávezető információkat adva megnyitom a kommentek sorát (ott lehet tippelni, ötletelni). A lentebbi Frissítés – Megfejtők – Megfejtés cím alatt követhetők nyomon az eredmények és majd a megfejtés is ott lesz olvasható. Jöjjön a

8. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

ESÉLY
TELEKI
MEGHALOK

A megfejtés egy mű 3 szóból álló címe. A cím egyes szavaira a fentiek sorrendjében következtethetünk.


Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés

Helyes megfejtést beküldők száma 9
Megfejtést beküldők teljes száma 9

 

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Szegi Hunor 5
Ernyei Bea 5
Varga István 5
Erdélyi Eszter 4
KapitányG 4
Nagy Attila 4
Váradi László 3
Barna Csaba 3
Lukács Bence 2

Megfejtés:

Utolsó tangó Párizsban

Ultimo tango a Parigi – Bernardo Bertolucci 1972-es filmje Marlon Brando és Maria Schneider főszereplésével.  Bemutatásakor botrányt keltett, Spanyolországban nem engedték levetíteni, Olaszországban pornográfia vádjával betiltották, elrendelték a kópiák megsemmisítését is. A bolognai bíróság Bertoluccit 5 évre eltiltotta a közügyektől.

ESÉLY >> utolsó esély >> UTOLSÓ
TELEKI >> a Teleki téri piac közkeletű neve volt a Tangó >> TANGÓ
MEGHALOK >> „Arról, hogy meghalok” – Párisban járt az ősz >> PÁRIZSBAN

Az utolsó esély gyakran használt köznyelvi szókapcsolat, de filmdráma és akciófilm is létezik Utolsó esély illetve Az utolsó esély címen.  – Budapesten a Teleki László téren 1897-től működött a használtcikkpiac, a fénykorában napi tízezer látogatót fogadó Tangó, melyet 1950-ben az Ecseri útra, majd 1964-ben a Nagykőrösi útra költöztettek.  A Tangó elnevezés a németül zsibvásárt jelentő Tandelmarkt szó elferdítésével jött létre. – Ady Endre egyik legismertebb verse a Párisban járt az ősz, ennek második versszaka így hangzik: Ballagtam éppen a Szajna felé / S égtek lelkemben kis rőzse-dalok. / Füstösek, furcsák, búsak, bíborak / Arról, hogy meghalok.

Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek! >> a következő feladvány

Pontozás, díjazás

Ebben a 10 fordulóban a helyes megfejtéssel jelentkezők közül az első 3 beküldő 5-5 pontot kap, a következő 3 pedig 4-4 pontot, minden további megfejtő 3-3 pontot szerezhet egy-egy feladvány helyes önálló megfejtésével. A játék menetében egy időn túl segítséget adok (hozzászólás formájában), itt a kis segítség utáni megfejtők 2-2 pontot kapnak, a nagyobb segítség utániak pedig egyet-egyet. A pontokat fordulónként összesítem, a 10. forduló után a legtöbb pontot szerzett játékos egy, a második és harmadik helyezett egy-egy BDK-könyvet kap szerény jutalmul (igény szerint dedikálva vagy anélkül). Külön oldalon érhető el az >> összesített ponttáblázat << Február 16-án új sorozat indul kissé módosított pontozással és a korábbinál több díjjal.

Facebook hozzászólások

“Képzettársam – 8” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!