Tereskova Orbán-portréi

tereskova-orban-portreNagy Kriszta Tereskova nem várt sikert aratott az Orbán Viktor-portrék megfestésével. Előbb 57, majd még 48 miniszterelnöki arcmást alkotott oly módon, hogy ágyneműmintákra, asztalterítőkre, falvédőkre, tapétákra és egyéb mintázatokra printelte rá a mosolygós-jóságos arcélt, majd ezekre még ráfestett motívumokat, feliratokat, koronát, ötágú és hatágú csillagot; mikor mit. A Godot Galériában rendezett Portréfestést vállalok c. vernisszázs nem várt anyagi sikerrel járt, az alkotóra ráterelődött az országos figyelem.

Magyarország első számú politikusának ez a gúnyosan ironikus ábrázolása és meglehetősen tiszteletlen összekapcsolása a legkommerszebb tömegárukkal  leginkább erős művészi fricskaként volt értékelhető. Leginkább azért, mert a magasztos hatalomgyakorlónak a lerántása a háztartási alkalmazás profán szintjére főként ízléstelen, giccses motívumok segítségével történt (arról nem is szólva, hogy WC-papír mintája is került az arcmás mögé).

A politika vezéralakjának a mindennapi élete való behatolására utaltak a művésznő első nyilatkozatai is, ugyanakkor a nagyon jól érezhető irónia mögött mindig ott bujkált egy másik értelmezési lehetőség is.

…van egy miniszterelnökünk, aki tökéletesen rányomta magát a magánéletünkre, bejött a hálószobánkba, ott van az intimszféránkban, a csapból is ő folyik. Én magam és mindenki más a környezetemben ezt érzi és nekem, mint művésznek az a dolgom, hogy a kor lenyomatát ábrázoljam.

Ez a másik értelmezés valami olyasmi lehetne, hogy:

miközben tömeges méretben kigúnyoljuk Magyarország miniszterelnökét, egyben meg is adjuk, alávetjük neki magunkat, nemcsak engedjük, hanem elősegítjük tökéletes eluralkodását mindennapjainkon. Az alkotó nagyon jó érzékkel rájátszott rá erre, zavarba ejtő kétértelműséggel hozta annak az elcsábított majd megerőszakolt szűzlánynak a szerepét, aki végül beleszeret és boldogan férjhez megy az erőszaktevőhöz.

Mindezen nagyot csavart az is, hogy a kormányfő holdudvara sem a várt módon reagált. Elutasítás, szidalom, kiátkozás lett volna a pöffeszkedő hatalom természetes reakciója. Ehhez képest Orbán Viktor felesége odament a kiállításra és képet vásárolt a maga és anyósa számára. Példáját mások is követték: vettek képet baloldaliak is, de leginkább a másik oldalon állók vásárolták fel mohón istenként tisztelt vezérük gúnyképeit, abszurd társadalmi jelenséggé fokozva ezzel egy kortárs művészeti eseményt. Tereskova több mint hatmillió forintot kasszírozott sorozatgyártott képei eladásából és ezzel kiszabadult szorongatott anyagi helyzetéből, amiért kétség kívül hálás lehet ihletadójának. Akiből gúnyt űzött, megmentette.

Ezek után ember legyen a talpán, aki aki képes megmondani, a művésznő szavaiban hol húzódik a határvonal az elvetemülten cinikus irónia és a behódolás naivitása között.

Úgy érzem, Orbán Viktor leszállt a szárnyaival és megvédett, oltalmazott … ez most egy szerelem.

További képek, videók a megnyitóról és a finisszázsról:

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!