Reszponzív és mobilbarát

mobilbarat-responziv Bevallom: nincs kedvemre ez a mobilbarát-mánia. … Én az asztali számítógépek teljes képernyőszélességére  tervezett weboldalakat szeretem, azokat, amelyek minden gépen és minden böngészőben egyformán jelennek meg, úgy, ahogy készítőjük elképzelte. Ilyet azonban egyre kevesebbet látni, általános követelmény lett, hogy a honlapok alkalmazkodjanak a kisebb szélességhez, jól olvashatók legyenek táblagépeken, sőt mobilokon is. Öklömnyi címek, jókora betűk a szövegtörzsben, nagy sorközök, széles menük és telített oldalhasábok teljes mellőzése… – többek között ez jellemzi az ilyen szájtokat, illetve az, hogy ha asztali gépen látszanak is a menüsávok és oldalsó oszlopok, azok az okostelefon kijelzőjén eltűnnek: összecsukódnak és/vagy alulra sorolódnak.

Természetesen értem a dolog praktikumát. Értem, de nem igazán szeretem. Legtöbb oldalam sablonjához hasonlóan valószínűleg nem vagyok eléggé reszponzív :)

Mégis beadtam a derekam, néhány blogomra új ruhát húztam. A fő ok nem annyira a belátás és az esetleges olvasói igényeknek való megfelelés szándéka, hanem az, hogy a Google bejelentette: mobilos keresésnél a találatok közt hátrébb sorolja azt a honlapot, amelyik nem mobilbarát. Ezt mégsem engedhetem meg magamnak, nekem fontos, hogy bizonyos kulcsszavakkal első legyek a Google-ban.

A legtöbb időm azzal telt, hogy napokig válogattam a gyári sablonok között. Alig akadt számomra elfogadható, mert olyat semmi áron nem akartam, amelyiknek a tetején egy bazinagy kép terpeszkedik és a szövegolvasás elkezdéséhez görgetni kell az oldalt. Ha ráadásul a felső kép ugrál, azaz slide-show-ként váltakozik, na, az a halálom.

Azért találtam néhány többé-kevésbé megfelelőt, de arról le kellett mondanom, hogy szinte mindent egyszerre megmutassak: a mobilbarát elrendezés még nagy képernyőn nézve is levegősebb, nem lehet minden bedobozolni és a főlap tetején összezsúfolni. De azért ebben valamennyire mégis sikerült a gyári opciókat felülírnom, kiszedtem a túl nagy üres közöket, csökkentettem a címek méretét… Igazgattam, variáltam, testre szabtam, csináltam egyéni fejlécet… – aztán, amit lehetett, magyarítotottam.

Az eredményt a jelen blog esetében láthatjátok. Félve vallom be: ez a kinézet jobban tetszik, mint a korábbi…

regi-sablon
A jelen blog korábban nagyjából így nézett ki asztali gépen.

Reszponzív sablon, mobilbarát blog

Reszponzív sablon használata esetében a weboldal megjelenése, elrendezése a képernyő pixel-szélességéhez igazodik. Google-követelmény a kedvező találati helyezések elérésében: csak mobilbarát honlap lehet Google-első (sms marketing). Tabletra, mobilra optimalizált blogok, web, internet, weboldal, keresőoptimalizálás, online seo, holnlapoptimalizálás, reszponív, sablon, blog, honlap, mobilbarát oldal, mobilra optimalizálás

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!