Infrafűtés: sötétsugárzók, infrasugárzók

Veszélyes-e az infrafűtés az egészségére?

infrafűtés vesze hátránya
Az infrafűtés előnyös, nem veszélyes

Infrapanel vélemények

A laikusok gyakran felteszik a kérdést: biztonságosak-e az infra hősugárzók, netán a léghűtők. Vannak, akik aggódnak az elektromágneses mező rezgései miatt, mások szerint az infravörös sugárzásnak káros a hatása a szemükre és a bőrükre nézve, és még olyan emberektől is hallottunk, akik amiatt aggódnak, hogy az infrasugárzók megsütik az emberi agyat. Mint egykori fizikus-jelölt, szeretnék egy pillantást vetni az IR (infrared) sugárzás, a hő és az elektromos készülékek ismert veszélyeire, és egyenesbe tenni ezt-azt.

Az infravörös sugárzás hatása a szemre / bőrre

Egyesek aggódnak, mert olyan cikkeket olvastak, miszerint bebizonyított tény, hogy az infrasugárzás károsíthatja a szemüket. Vessünk egy pillantást egy ilyen „tanulmány” néhány megállapítására.

Egy ismeretlen forrásokra támaszkodó tanulmányban a kutatók azt írják, hogy 1000 másodperces expozíciós idő alatt  egy 70 000 J / cm2 teljesítményű inframelegítő képes károsítani a patkányok szemét. Magasabb dózisokkal is végeztek kísérletet, de ez volt a legalacsonyabb, amely már képes volt kimutatható károsodást okozni. Ez a 70 ezer Joule per négyzetcentiméter más felírásban 70 W / cm2 kimeneti teljesítménynek felel meg, amellyel 1000 másodpercen át sugározták a patkányokat.

infrapanel vélemények
Elektromos fűtés – infrapanel vélemények

Nos, akkor összehasonlításképpen: a tipikus infrasugárzó jógapanel kimenő teljesítménye csak 0,1 W / cm2, míg A Nap  0,06 W / cm2 körüli szinten sugároz. Vagyis a legerősebb paneljeink infravörös sugárzási intenzitása csupán 1/700-a annak a minimumnak, amelyet a kutatók a szem károsítására képesnek találtak. Bár ez valamivel erősebb, mint a természetes napfény érintett tartományának átlagos teljesítménye, de a sugáradag mégis kisebb, mivel a panelek nem működnek 24 órán át folyamatosan. És természetesen az ember csak a kettő egyikének van kitéve bármikor, mivel az IR-panelek csak beltérben találjuk, ahol nincs napfény. Más szavakkal, nem ér minket több infravörös sugárzása, mintsem akkor, ha minden időnket napfürdőzássel töltenénk.

Okozhat-e égési sérüléseket az infrasugázó?

infrapanel vélemény
Az infrapanelek sugárzása nem árt a szemnek

Lehet, hogy a tipikus lakossági infrafűtés esetében még ez a csekély natív expozíció is káros lehet? Van néhány testület, amely iránymutatásokat kínál ebben a témában, az egyik a Nemzetközi Nem-Ionizáló Sugárvédelem Bizottsága – az ICNIRP. Számos cikket és iránymutatást készítenek az ilyen környezeti tényezők egészségi veszélyeiről. Értelmezésükhöz először meg kell határoznunk néhány kifejezést, amelyek az infravörös spektrum különböző részeire vonatkoznak.

A mai napig nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatnák, hogy a távoli infravörös sugárzásnak bármilyen negatív hatása lenne az egészségre, és ez természetesen sz infrasugárző fűtőpanelek esetében is helytálló diagnózis.

Természetesen a közeli és nagy intenzitású IR-források, amelyek rendkívül magas hőmérséklet előállítására képesek – ilyenek például a kohókban, az üvegfúvásban, az ívhegesztésben és más nagy teljesítményű ipari hőforrásokban előfordulók – akár halálos égési sérüléseket okozhatnak. De hát a gázlángba se ajánlatos belenyúlni, és szamár, aki pucér fenékkel ráül a főzőlapra. Nyilván a vörösen izzó fűtőszálat sem ajánlatos fogdosni, és ki az, aki az ágyban egy sötétsugárzó infrapanellel akarna összebújni. Ám a mennyezetre szerelt infrapanel éppoly veszélyjtelenebb mind egy LED állólámpa.

A tipikus infrapanelek tipikus esetben 1-3 méter közelségből  melegítik a testünket, a sugarak főleg a bőrfelületet érik, nem hatolnak a testszövetek mélyére, a bőrsejtjeiben és felső kötőszövetekben keringő vér azonban továbbviszi a meleget.

Noha az ICNIRP felismert néhány lehetséges veszélyforrást az IR-expozícióban, ez a kockázat teljes mértékben függ a kapott infra sugárdózis spektrális csúcsától, valamint az intenzitástól. Az erős és közelről kapott infravörös sugárzás valóban káros lehet a szemre, mert a szaruhártyáig hatol. Közvetlen közelről ne nézzünk nyitott szemmel az infralámpába! A közeli infravörös sugárzók ellenőrizetlen használata, gyakori vagy túl hosszú távú alkalmazása valóban hőégéseket és szöveterrodáló hatásokat is okozhat, ha például közvetlenül a magunkra irányított hősugárzó előtt töltünk órákat.

A távoli infrasugárzók, amelyek az elektromos infrafűtés tipikus képviselői, egészségügyi hatásukat tekintve egyszerűen csak a felületi szövetek kellemes hőérzettel játó felmelegedésére terjednek ki. A mai napig nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatnák, hogy a távoli infravörös sugárzásnak bármilyen negatív hatása lenne az egészségre. A magas hő okozhat károkat, de nem az infravörös fűtőpanelektől kapott sugárdózisok esetében.

Az infrafűtés hátrányai, előnyei – vélemények

infrasugárzó
Az infrasugárzók előnyei

Az infrapanel vélemények gyakran megoszlanak. A kültérben is használatos, de alapvetően beltéri infrasugárzó szériák mint fűtési rendszerek magukban hordozzák az infrafűtés minden előnyét és pozitívumát. Ezek között energiatakarékos és környezetkímélő jellegük emelhető ki, továbbá jótékony élettani hatásuk: csökkentik a reumás fájdalmakat, élénkitik a vérkeringést, enyhítik a magas vérnyomást. Az infrafűtés hátrányai: óvatlan használatuk égési sérüléseket okozhat, ám az általuk kibocsájtott hősugárzás akár csak 60 cm távolságból önmagában nem rejt veszélyeket. Vonatkozik ez 1-1,5 méter távolságból a karbonszálas kerámia sötétsugárzókra is, amelyek magas felületi hőmérséklettel és relatív magas felülettel rendelkező infrakészülékek.

Ipari hűtés. Léghűtő mobil klímák működése

léghűtő működése - lamellás ventilátor
HydroPORT 30 ipari mobil léghűtő

Ábránkon a HydroPort 30 hordozható párahűtő készülék látható. Mint ipari mobil klíma 150-250 m2 terület klimatizálására képes. A berendezés közel 130 literes hidegvíz-tartállyal rendelkezik. Ez a térfogat 2-3 órás üzemszerű működést tesz lehetővé. Folyamatos ipari hűtés is biztosítható, ha a városi vízvezetékre csatlakoztatják a gépet.

Webáruházban vásárolható mobil klímánkon három fokozatban állítható lamellás ventilátor működik. Így a hideg levegő jól irányítható a célterületre. Továbbá az elektronikus vezérlővel a léghűtő gép működése időzíthető, előre beprogramozható, így energiatakarékos. Környezetbarát is, mert nem használ fel és nem bocsát ki magából semmilyen káros anyagot. Telepítése egyszerű, nem igényel szakértelmet. Görgőinek köszönhetően az igényeknek megfelelően bármikor könnyen áthelyezhető egy másik munkaterületre.


Honlap optimalizálás fűtési-hűtési kulcsszavakra

SEO eljárásokkal webáruház optimalizálás keresőszempontok szerint. Az érintett technológia és a berendezések működése népszerűsíthető kulcsszavaik révén. Itt van például ez a hasonló témájú PR-cikk a PirézMűhely portálon. Szerző: Troján Anna:

Forrás: https://teraszcafe.blog.hu/

Google keresőbe ezeket írd a tájékozódáshoz: tech, pr-cikk, mobil klíma, ipari hűtés – léghűtő ventilátor működése. Takarékos infrafűtés, sötétsugárzó használatának veszélyei, infra termék, hősugárzó, infrapanel, fűtés, vélemények, elektromos, infravörös, sugárzás, infrasugárzó. Adiabatikus hűtés elve.

Facebook hozzászólások