Propeller-cenzúra

Frissítés: Az alábbi ügynek a fejleményei a legérdekesebbek. Olvassátok el a poszt alatt a frissítéseket és utolsó kommentjeimet is.  Itt tart ma a net nyilvánossága.

 

Hosszabb ideje nem vettem igénybe a Prropeller.hu szolgáltatásait, de most úgy gondoltam, megosztom blogom egy-két posztját. Elsőül a Schmitt Pál lemondott címűre esett a választásom, szövegként beírtam, hogy „A fenti hír egy esemény virtuális megelőzöttsége, internetes webakció.” A hír, mint az alábbi első kép is bizonyítja, annak rendje és módja szerint megjelent a portál hírfolyamában. Ám amikor, talán 2 perc múlva odakattintottam, már a 404 – A keresett oldal nem található! hibaüzenet fogadott. A Propeller kicenzúrázta internetes akcióm hírét, de a Google tározója még őrzi az oldal másolatát. És ezzel még nincs vége a történetnek, sőt!

Hát jó, úgy látszik, a Propeller nem tűri az álhíreket, még ha ebbéli mivoltukra utal is a megosztó – törődtem bele a törlésbe.

A váratlan fordulat ezután történt.  Tíz perccel később valaki, (egy másik felhasználó? netán a portál belső embere?), újra megosztotta a hírt (lásd a 2. képet), és bár a szövegben nem jelezte, hogy voltaképp álhírről van szó, bejegyzését nem törölték, e percben is olvasható, néhányan hozzá is szóltak.

1) Kicenzúrázottt megosztásom:

2) A most is olvasható, nem tőlem származó megosztás:

Ezután tettem egy kísérletet az Elhunyt Balla D. Károly hír megosztásával. Egy perc múlva azt is törölték.

—–

Frissítés 1: Utóbb tisztázódott, egy másik felhasználó az alatt a röpke 1-2 perc alatt, amíg olvasható volt megosztásom, kommentelni akarta, de mire elküldte a hozzászólást, a hírt törölték. Ezután osztotta meg ő maga. Erről a commentekben váltottunk szót.

Frissítés 2.: Mindent töröltek!

A Hókuszpók néven működő felhasználó megosztását is törölték, sőt, meg is fenyegették  (lásd alább a kommenteket!) Bejegyzése és az első öt hozzászólás még olvasható a Google tározójából, lásd. Megpróbálta a jelen posztot is megosztani, azt is törölték.

Utólag azt gondolom, egyértelműen cenzúráról van szó, egy efféle megosztó portálnak ugyanis nem dolga megvizsgálni és elbírálni egy hír igazságtartalmát.

A Propeller.hu szégyellje magát!

Frissítés 3. – jóval később

A végére az derült ki: már nem csupán a Schmitt lemondását megelőlegező hír megosztása esik cenzúra alá, hanem a Propeller eljárását bemutató jelen cikkem is tilalmassá vált. Többször, többen is megosztották – ezt láttam a blogom adminisztrációs felületén a propeller.hu-ról érkező látogatók kiinduló linkjeiből. Első alkalommal még meg tudtam köszönni a megosztást, de már azt is csak úgy, hogy egy másik néven regisztráltam, mert korábbi regisztrációmat törölték.  Ekkor még  maga a hatóságként fellépő szolgáltatóval is üzenetet válthattam a topikban. Kioktattak, hogy álhíreket nem közölnek. Azt válaszoltam, hogy a be nem következett esemény virtuális megelőzöttsége nem álhír, hanem webakció, s hogy pl. a Hírcsárda minden híre „álhír”, mégis megosztható (és hatalmas olvasottságú). Azzal is vádoltak, hogy „hisztériázom”, erre azzal reagáltam: dehogy, csupán szóvá tettem azt, hogy szerintem igazságtalanul megtagadnak tőlem egy szolgáltatást, s hogy cenzúrát alkalmazva megvontak tőlem egy szeletke nyilvánosságot.

Még ezt megelőzőleg a cég hivatalos címére küldött levélben is sérelmeztem a történteket. Az erre kapott válasz lényege az volt, hogy azt törölnek, amit akarnak, és ha ezzel bajom van, fordulhatok a Médiahatósághoz. (Pontos szöveg alább a 8. kommentben.)  Miután válaszukat itt alább hozzászólásomban közzétettem, ezt jogsértésnek nevezve kérték, hogy távolítsam el. Válaszom: talán forduljanak a Médiahatósághoz….

Később a saját felületükön újra sérelmezték, hogy közzétettem a „magánlevelet”. Erre azt válaszoltam, hogy egy felhasználói panaszra a szolgáltatótól küldött hivatalos válasz aligha minősül magánlevélnek.

Ezek után három dolgot cselekedtek:

1) Törölték a rendszerükből a cikkemre mutató újabb felhasználó által nyitott posztot a 16 kommettel, így a Propeller-BDK  üzenetváltással együtt.
2) Engem új nevemen is kitiltottak.
3) beazonosították és letiltották az IP-címemet, így nemhogy regisztrálni nem tudnék újra, hanem még olvasni sem tudnám  az oldalukat. (Ezt persze rém egyszerű trükkel azonnal áthidaltam, de csak azért, hogy bebizonyosodjam a törlésről.)

No, hát itt tart a net nyilvánossága a Propeller olvasatában Magyarországon 2012. január 24-én.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

25 hozzászólás a(z) Propeller-cenzúra bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?