Hordozható számítógép – laptop, tablet

A hordozható számítógépek típusai

A számítógép vagy komputer kifejezést többféle géptípus összefoglaló megnevezése.  Jelenleg még a legelterjedtebbnek számít a nem hordozható, úgynevezett

Asztali személyi számítógép – PC

asztali pc - személyi számítógép

Asztali személyi számítógép: gépház, monitor, klaviatúra, egér

Az ilyen computer egyidejűleg egyetlen felhasználó kiszolgálására alkalmas, a “személyi” szó kissé zavaró, pontosabb lenne az “egyszemélyes” számítógép megnevezés, hiszen például egy vállalatnál az irodai gépeket éppen az használja, akit elé ültetnek,  ez naponta vagy műszakonként változhat. Az  otthoni gép is állhat a család közös használatában – ezzel együtt tény, hogy a felhasználók leggyakrabban személyes viszonyban állnak a gépükkel, jelszóval védik és nagyon nem szeretik, ha más is elé ül.

Az asztali PC (personal computer) sokfunkciós számítástechnikai berendezés, programok és alkalmazások sokaságát futtathatja egyidejűleg, különféle perifériák kezelésére képes, érzékeli a billentyűzeten és az egérrel kiadott utasításokat, vezérli a monitort, a nyomtatót, megszólaltatja a hangszórókat, kábelen vagy WiFi-hálózaton kapcsolódik az internethez, stb.

Hordozható személyi számítógép

Az ilyen gép esetében az asztalinál is szorosabb a személyes viszony és tulajdonlás egyszemélyűsége. Mivel az ilyen gépet a tulajdonosa mindenhová magával viheti, így jobban kötődik hozzá, szinte személyisége meghosszabbításának érzi. A Z generáció tagjai szinte összenőttek digitális eszközeikkel.

Laptop (vagy notebook)

laptop pc - táskaszámítógépA notebook vagy laptop személyi (vagy vállalati, intézményi) célra kialakított hordozható számítógép. Elterjedtsége dinamikusan nő, rövidesen átveheti az asztali gépek szerepét, sok felhasználó már ma is előnyben részesíti a csak egy helyen használható PC-vel szemben.

Előnyeit talán fölösleges felsorolni, hátrányai között szokás a sérülékenységét említeni, illetve azt, hogy a teljesen feltöltött, legjobb minőségű laptop akkumulátor sem képes néhány órán túl üzembiztos működést biztosítani. A laptop alapfelszereltségének hiánya továbbá az is, hogy a klaviatúra nem mozgatható a géptől függetlenül és az egér szerepét játszó érintőfelület használata nem mindig kényelmes, ám ezek természetesen könnyen áthidalható hiányosságok, hiszen minden notebook alkalmas arra, hogy külső billentyűzetet és egeret csatlakoztassunk hozzá. Otthoni körülmények között rákapcsolhatunk különálló nagyobb képernyőt is.  A laptopokat általában folyadékkristályos, azaz LCD (Liquid Crystal Display) kijelzővel látják el, illetve létezik ennek  egy továbbfejlesztett változata, a TFT monitor (Thin Film Transistor).

hordozható személyi számítógép

Notebook PC – hordozható személyi számítógép

A hordozható számítógépek főbb elemei ugyanazok, mint a stacionárius computereknek, ezek pedig a processzor, a memóriakártya, a merevlemez, a videókártya, a hangkártya, a kijelző és a billentyűzet. Továbbá pedig az autonóm működést biztosító cserélhető akkumulátor, amelyhez kívülről a laptop töltő adapter csatlakozik.

Ez utóbbiak minősége, súlya-nagysága, teljesítménye, üzemideje és élettartama különösen fontos, hiszen ezektől a paraméterektől függ a készülék mobilitása. Nem mindegy, hogy hány órán át biztosít elegendő áramot az akku egyetlen feltöltéssel. Az sem, hogy ez az üzemidő mennyivel rövidül le 1-2-3 év használat után. Illetve: egy teljesen leszállt telep mennyi idő alatt tölthető fullra. Vásárlásnál érdemes bekalkulálni: milyen gyakran kerülhetsz kellemetlen helyzetbe egy gyengébb ellátottságú géppel. Továbbá: mikor, hányszor kényszerülsz majd például új HP laptopod akkumulátorának cseréjére.

Az utóbbi években gyártott korszerű hordozható számítógépek kapacitásukban és teljesítményükben megegyeznek az asztali PC-kkel, de kompakt kialakításuk és speciális hardverigényeik miatt általában valamivel drágábbak egy azonos tudású stacionárius komputerhez képest. A legjobb ár/érték arány sok felmérés alapján a középkategóriás Dell, Asus, HP és Lenovo gépek képviselik

Az említett készülékek magyar megnevezése eredetileg táskaszámítógép (laptop) és noteszgép (notebook), de ezek a kifejezések nem honosodtak meg, illetve kikoptak a használatból.

Tablet és Netbook

tablet pc

Táblagép – tablet PC

Ha a kifejezést begépeljük a Google keresőbe, megtudjuk, hogy a táblagép (tablet) a fenti kategóriánál jóval kisebb általában 7-14 inch képernyőméretű, könnyebb, egyetlen táblából álló (azaz nem nyitható-zárható) hordozható személyi számítógép szerényebb teljesítménnyel és kapacitással. A mechanikus beviteli perifiáriák hiányoznak (egér, billentyűzet), az input funciókat maga az érintőkijelző (érintőpanel) látja el. Jellegéből következően a tablet PC leginkább tartalomfogyasztásra való (szövegolvasás, videózás, játék, böngészés, internetezés…), szöveg tartalmak előállítására, szerkesztésére, grafikus vagy programózói munka végzésére kevéssé alkalmas.

A netbook voltaképp egy mini notebook 9-10 inch nagyságú kijelzővel, leginkább internetezésre alakították ki, erre teljességgel alkalmas, de nem lehet rajtuk erőforrás-igényesebb programokat (pl. egyes videojátékokat futtatni). Az akku is hamar lemerül erős igénybevételnél.

Nem tekintjük számítógépnek az okostelefont, lévén alapvetően mégis a telefóniával, mobilkommunikációval összefüggő funkciók ellátására alakították ki, ugyanakkor az utóbbi években történt rohamos fejlesztéseknek köszönhetően ezeknek a mobil készülékeknek a teljesítménye szinte “félelmetesen” nagy, kapacitásuk vetekszik egy 10 évvel ezelőtti csúcstechnológiájú PC-ével. Méretüknél és kialakításuknál fogva azonban használati körük eléggé korlátozott, ám a telefonfunkciókon kívül kiválóan megfelelnek fényképezésre (igen nagy felbontású képek készítésére is alkalmasak), internetezésre (hírolvasás, facebook, instagram), skype-olásra, emailek olvasására és rövidebb üzenetek írására, egyszerűbb játékok futtatására stb.


Hordozható klímaberendezések – mobil hűtő

hordozható hűtőHordozható készülékek között említhetők a mobil klímaberendezések. Az ipari léghűtő gépek kiváló megoldást nyújtanak csarnokok, raktárak, üzemek és gyárak lokális hűtésére. Az egyik legkedveltebb típus a HydroPort 16 hordozható hűtő, amely 60 m2 terület irányított lehűtésére képes. A mobilklíma víztartálya 57 literes, ez 3 órás üzemszerű működést tesz lehetővé. A kondicionálógép 3 fokozatban állítható ventilátorral rendelkezik. Görgőinek köszönhetően mobilitása maximális. Könnyen szállítható, hordózható, külön telepítést nem igényel.

Laptop alkatrész szerviz Budapesten

A budapesti notebook szervíz honlapja online marketing célokat szolgál. Nemcsak a vállalkozást népszerűsíti, hanem laptop webáruházként is működik, a szolgáltatás bőséggel kínál alkatrészeket, tartozékokat és kiegészítőket minden laptoptípushoz. A céges weboldal gondos honlap tartalom optimalizálás segítségével szerzett értékes organikus helyezéseket a Google keresőben olyan kulcsszavakkal, mint laptop szervíz budapest, notebook akku vásárlás, ingyenes kijelző csere, videókártya javítás stb.

A jelen weboldalon megismerhetők a hordozható számítógép típusai, elemei. Meghatározás: a laptop hordozható személyi komputer, PC. Kulcsszavak az első Google-kereséshez: notebook javítás házilag, tablet alkatrész szerviz Budapesten, kijelző felbontása és mérete, billentyűzet tisztítás, a HP akkumulátor helyes töltése, a töltő kábel csatlakozó és a laptop hangkártya kiválasztása. – Keresőmarketing és online tartalommarketing szempontok a honlap optimalizálásban, internet technológia, mobil számítógépek, szemantikus web, használt laptop, professzionális szerviz műhely a 13. kerületben, számítógép és irodalom

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.