Az egészséges táplálkozás tudományos alapja

egészséges táplálkozás tudomány

A szervezetünk tápanyag nélkül kb. 3 hétig képes működni, majd leáll a működése. Az elfogyasztott élelmiszerek minősége és mennyisége pedig hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

A tápanyagok jelentős részét valamilyen konyhatechnikai folyamat során juttatjuk be a szervezetünkbe (pl. sütés, főzés, párolás). Ezek a folyamatok segítik, hogy emészthetőbbé váljanak az ételek, valamint, hogy a bennük található ún. mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Magyarország halálozási statisztikáiból kitűnik, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős haláloknak számítanak. Ezek a betegségek azonban megelőzhetők lennének egészséges táplálkozással.

Mit értünk ez alatt az egészséges táplálkozás alatt?

A telített zsírok mennyiségének csökkentését, a sóbevitel korlátozását, a túlfűszerezett ételek korlátozott fogyasztását.

De kockázati tényező még a mozgásszegény életmód, az elhízás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás.

Hogyan alakítsuk ki az étrendünket megfelelően?

Az ételek megválasztásánál figyelnünk kell arra, hogy tartalmazzák a szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és persze a megfelelő minőségben.

Napi ötszöri étkezés ajánlott, ebből 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és a köztes időkben tízórai, uzsonna. Sejtjeinknek így a megfelelő tápanyag tápanyag, – és energiaellátás biztosítva lesz.

Létezik egy ún. étel piramis, amely megmutatja, hogy ételeink összeállításánál milyen szempontokat kell figyelembe venni.

Eszerint a piramis csúcsán vannak a zsírok, vörös húsok, fehér kenyér és még a rizs is. Ezt 5% alatti mennyiségben javasolt fogyasztani.

20% körül kell kitennie az étkezéseinknek a tejtermékek, 35% az olajos magvak, halak, baromfi, hüvelyesek aránya.

40%-ban pedig zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek.

Az egészséges életmód alappillére: a túlsúly száműzése

Ahhoz, hogy fogyhassunk kevesebb táplálékot kell fogyasztanunk az energiaszükségletünknél. Sokszor azonban nagyon nehéz ellenállni az evésnek. Enni nyilván kell, csak nem mindegy, hogy mit és mennyit. Ha falánksági rohamunk van, állandóan kényszerünk van a nassolásra, az nem vezethet jóhoz.

Ilyenkor segíthetnek a fogyasztószerek, amelyek csökkentik az étvágyunkat, fokozzák a zsírégetést. A Genesis Clenbuterol például a zsírégetésből hozza ki a maximumot, az Adipex P fő hatása pedig az étvágycsökkentést.

Genesis Sibutramine vélemények tudatában érdemes tovább tájékozódni, hogy minél több információ álljon a rendelkezésére.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!