Az egészséges táplálkozás tudományos alapja

egészséges táplálkozás tudomány

A szervezetünk tápanyag nélkül kb. 3 hétig képes működni, majd leáll a működése. Az elfogyasztott élelmiszerek minősége és mennyisége pedig hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

A tápanyagok jelentős részét valamilyen konyhatechnikai folyamat során juttatjuk be a szervezetünkbe (pl. sütés, főzés, párolás). Ezek a folyamatok segítik, hogy emészthetőbbé váljanak az ételek, valamint, hogy a bennük található ún. mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Magyarország halálozási statisztikáiból kitűnik, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős haláloknak számítanak. Ezek a betegségek azonban megelőzhetők lennének egészséges táplálkozással.

Mit értünk ez alatt az egészséges táplálkozás alatt?

A telített zsírok mennyiségének csökkentését, a sóbevitel korlátozását, a túlfűszerezett ételek korlátozott fogyasztását.

De kockázati tényező még a mozgásszegény életmód, az elhízás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás.

Hogyan alakítsuk ki az étrendünket megfelelően?

Az ételek megválasztásánál figyelnünk kell arra, hogy tartalmazzák a szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és persze a megfelelő minőségben.

Olvass tovább

Veszélyesek-e az áltudományok?

áltudomány és gyógyításFontos kérdés, hogy milyen áltudományos gyógyítási elméletek és módszerek veszélyeztethetik az egészségünket. Erre nincs egyszerű válasz. Az áltudományos hipotézisek és metódusok sokfélék lehetnek, és különböző kockázatokat rejthetnek magukban. Általában azokat nevezzük áltudományosaknak, amelyek nem felelnek meg a tudományos módszernek, nem rendelkeznek megbízható bizonyítékokkal, és nem veszik figyelembe az orvostudomány általánosan elfogadott alapelveit és eredményeit. Néhány példa az áltudományos gyógyítási elméletekre és módszerekre:

A homeopátia, amely azt állítja, hogy a betegségek gyógyíthatók olyan hígított anyagokkal, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint a betegség. A homeopátiás szerek gyakorlatilag nem tartalmaznak hatóanyagot, és nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatékonyabbak lennének, mint a placebo. A homeopátia veszélyes lehet, ha a beteg elhanyagolja a hagyományos orvosi kezelést, vagy ha a homeopátiás szer allergiás reakciót vagy mérgezést okoz.

Az asztrológia, amely azt állítja, hogy a csillagok és a bolygók állása befolyásolja az emberi egészséget és sorsot. Az asztrológia nem rendelkezik tudományos alappal, és nem tudja megmagyarázni, hogy milyen mechanizmuson keresztül hatnak az égitestek az emberi testre és lélekre. Az asztrológia veszélyes lehet, ha a beteg az asztrológiai jóslatok alapján dönt az egészségével kapcsolatban, vagy ha az asztrológiai tanácsadók kihasználják a beteg hiszékenységét és pénzt csalnak ki tőle.

Olvass tovább

Marsra szállás idején

Egyelőre elég gyéren jövögetnek a nem is túl jó minőségű képek a Marsról, igaz, a Curiosity nagy kameráját még nem üzemelték be, talán az majd elkápráztat bennünket – egyelőre viszont több a megjelentetett animáció, mint az élvezhető valós felvétel. Az pedig nyilván nem véletlen, hogy ugrásszerűen megnőtt Ember a Marson c. oldalam látogatottsága – hű, mi lesz, ha egyszer majd tényleg! Ami viszont kevésbé érthető, miért ugrott meg a napokban az űrbéli eseményekkel semmilyen összefüggést nem mutató két másik oldalam nézettsége: Az ungvári lámpagyújtogató – Boríték címzése. Lehet, hogy a Marslakók levelet akarnak írni Koljának, az ungvári neonfények hajdani csiholójának?

Olvass tovább

Két hold az égen!

Kedves Károly!

Azért küldöm neked ezt a levelet, mert olvastam, hogy valaha csillagásznak készültél, és most egy olyan kozmikus eseményről értesültem, amelyről feltétlenül tudnod kell. Máshonnan nemigen hallhatsz erről, a tudósok titokban tartják, valószínűleg azért, mert világméretű pánik kitörésétől tartanak, hiszen a Jelenések könyve jóslatai között ez szerepel: „Midőn az égen két hold feltündököl, menny a földre leszakand”. De említi Nostradamus is a Rejtélyek és talányokban: „A Végső Rombolás eljövetele előtt kettős hold kúszik a keleti égre”. A NASA kutatója szerint, akitől a bizalmas infót kaptam, semmi ilyesmitől nem kell tartani, de a különlegesen látványos jelenségre minden számítás szerint sor kerül. A lényeg a következő:

Olvass tovább

Közvetítés a Semmiről

amelyből megtudjuk: a hiánynak vannak fokozatai. Van, ami csak úgy szimplán nincsen, meg van, ami sokkal inkább nincs. Zeusz csak egyszerűen nincs, viszont mindent tudunk róla. A görögök ismeretlen istene – Agnosztosz theosz – viszont jobban nincs, mert róla nem tudunk semmit. Ennél is cudarabbul nincsen szobra ennek az ismeretlen csávónak. A hiányok netovábbja pedig … Olvass tovább

Gagarin 50

No, űrhajós lenni, az soha nem akartam. Sőt, annak, hogy csillagász viszont igen, vajmi kevés szerep jutott Jurij Gagarin pontosan 50 évvel ezelőtti űrrepülésének. Persze annak azért nyilván volt valami hatása, hogy az űrkorszak hőskorában cseperedtem fel, óhatatlanul hallottam az új és újabb híreket, egy korai versemben ezt mégis némi iróniával énekeltem meg, valahogy így: Születtem: az űrkorszak előtt. / Már kétszer körbeszaladtam a háztömböt, / mire Gagarin hajója megtett egyetlen kört. A csillagok világa iránti vonzódásom azonban valami egészen másnak köszönhetem.

Olvass tovább

A szubjektív Univerzum

Még az ünnepek alatt történt, hogy kedves régi barátom, akivel számos lényeges dologban kialakult egyet-nem-értésünk miatt kapcsolatom az utóbbi években meglazult (szinte meg is szakadt), egy izgalmas írásra hívta fel a figyelmemet. Itt található: Kvantum-radar. Figyelmesen elolvastam (ezt jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel az ilyesmi), és a következőket tudtam írni róla válaszomban: tovább »